Mottaki in Brussel: "Iran is solidair met de gedode martelaars"

02/06/10 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

"Iran betuigt haar solidariteit met de martelaars die tijdens een humanitaire missie gedood werden. Zij werden aangevallen door een barbaarse actie gepleegd door de Israëlische commando's." Dat verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manoucher Mottaki woensdag tijdens een beleidsbriefing in Brussel.

Mottaki in Brussel: "Iran is solidair met de gedode martelaars"

© Belga

Mottaki sprak in Brussel voor een select publiek van beleidsmakers en journalisten, op uitnodiging van het European Policy Centre. Hij bedankte Europa en de rest van de wereld voor hun veroordeling van de Israëlische actie.

Maandag kwamen negen actievoerders om het leven en raakten er tientallen gewond toen hun vloot, die met humanitaire middelen op weg was naar de Gazastrook, aangevallen werd door het Israëlische leger.

Haram

De Iraanse minister praatte ook over het nucleaire programma van zijn land. Hij trachtte de verzamelde pers ervan te overtuigen dat Iran geen kwade bedoelingen heeft.

"Wij eisen enkel onze rechten op, niets meer en niets minder. Onze slogan is kernenergie voor iedereen, kernwapens voor niemand. Bovendien heeft de Hoogste Leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, kernwapens officieel als 'haram' bestempeld, wat betekent dat ze streng verboden zijn."

Holocaust

De aanwezige pers was behoorlijk kritisch voor het mensenrechtenbeleid van de Iraanse regering. Mottaki gaf toe dat in Iran "niet alles 100 procent in orde is", maar kaatste de bal meteen terug. Hij verwees daarbij naar het Belgisch boerkaverbod.

Mottaki noemde het een voorbeeld van "het Europees gebrek aan tolerantie voor moslims". Ook de Holocaust kwam aan bod. Mottaki: "Helaas zijn er in Europa historici gevangengezet omdat ze over de Holocaust wilden debatteren. Is dat vrijheid van meningsuiting? Waar gaat Europa naartoe?"

(Tanguy Laudelout)

Lees meer over:

Onze partners