Mosul: 'Half miljoen burgers zit zonder water'

30/11/16 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:36

De VN waarschuwt voor een watertekort met 'catastrofale gevolgen'. De gevechten duren inmiddels al zes weken.

Mosul: 'Half miljoen burgers zit zonder water'

Een Iraakse soldaat probeert een gewond meisje in veiligheid te brengen. © REUTERS

Bijna een half miljoen inwoners van de Iraakse stad Mosul kampen met een watertekort dat 'catastrofale gevolgen' kan hebben. Daarvoor waarschuwde de VN-coördinator voor humanitaire operaties in Irak, Lise Grande.

'Bijna een half miljoen burgers, die zich moeilijk dagelijks kunnen voeden, zitten zonder gezond drinkbaar water', waarschuwde ze. Dat tekort 'zal catastrofale gevolgen hebben voor de kinderen, vrouwen en gezinnen' die nog in de stad zijn. Mosul is ten prooi gevallen aan gevechten tussen Iraakse troepen en strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het waterdistributienetwerk in de stad is beschadigd geraakt in de gevechten die al zes weken aanhouden. In de oostelijke wijken van Mosoel, waar Iraakse elitesoldaten stelsmatig oprukken, zeggen inwoners al dagenlang geen stromend water te hebben.

De gevechten zijn inmiddels zo'n zes weken aan de gang. De Iraakse troepen vielen begin november binnen in de stad. Toen geraakte ook bekend dat in drie weken 34.000 vluchtelingen de stad hadden verlaten. Vorige week berichtte CNN dat de coalitie onder leiding van Irak serieuze vorderingen heeft gemaakt en de stad Mosul inmiddels volledig heeft omsingeld.

Onze partners