Moslimterroristen planden grootse aanslag in Londen

© Reuters

Een groep radicale islamisten had rond Kerstmis 2010 terreuraanslagen tegen de Londense beurs, de burgemeester van de stad en andere doelwitten in de Britse hoofdstad gepland.

Mohammed Chowdhury, Shah Rahman, Gurukanth Desai en Abdul Miah, vier mannen uit Londen en Cardiff, werden in december 2010 opgepakt. Ze waren van plan een bom in de toiletten van de London Stock Exchange te gooien. De vier stonden in Londen terecht en erkenden schuldig te zijn aan “de voorbereiding van terroristische daden”.

In de stijl van Mumbai

Samen met vijf andere mannen, die eveneens terechtstonden, wilden ze ook bombrieven versturen. Hun doel waren aanslagen “in de stijl van Mumbai”, waar in november 2008 meer dan 170 mensen om het leven kwamen.

Op een handgeschreven lijst met doelwitten stonden naast de beurs en burgemeester Boris Johnson ook de Amerikaanse ambassade in Londen en twee rabbijnen.

De groep kwam in het vizier van de Britse ordediensten toen twee groepsleden het Londense parlementsgebouw, het reuzenrad London Eye en de Westminster Abbey bespioneerden.

Britse moslims

De komende weken kennen de negen hun veroordelingen, vermoedelijk gaat het om celstraffen van meerdere jaren.

De mannen, tussen 20 en 30 jaar oud, hebben allemaal de Britse nationaliteit, maar komen uit Pakistan en Bangladesh. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content