Moslimterroristen nemen westerse gijzelaars in Algerije

17/01/13 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

In Algerije hebben moslimstrijders een gasveld bestormd en twintig westerse gijzelaars genomen. De actie zou een vergelding zijn voor de Franse interventie in Mali.

Bij de bestorming zouden twee mensen zijn omgekomen, melden diverse internationale media: een Brit en een Algerijn. De gijzelaars komen uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Noorwegen en Japan.

De precieze omstandigheden van de raid zijn nog vaag. Twintig aanvallers zouden het door BP en het Noorse Statoil uitgebate Ain Amenas-gasveld zijn binnengereden in ongemerkte voertuigen en zo de bewakers verrast hebben. Sommige bronnen spreken van tot veertig gijzelaars. Een aantal Algerijnse gijzelaars zouden zijn vrijgelaten.

Al-Qaeda

De raid zou het werk zijn van twee islamitische terreurgroepen. Volgens de Britse krant The Guardian heten die 'De gemaskerde brigade' en 'Zij die tekenen in bloed'. Beide zouden banden hebben met de bredere terreurgroep Al-Qaeda in de islamitische Maghreb.

De terroristen hebben een aantal regionale nieuwsorganisaties laten weten dat hun actie een vergelding is voor de Franse interventie in het buurland Mali, net ten zuiden van Algerije. Frankrijk is daar sinds enkele dagen bezig aan een militair offensief tegen fundamentalistische moslimrebellen.

De terroristen eisen dat Frankrijk zich terugtrekt uit Mali. Ze zouden ook de vrijlating van een aantal van hun medestanders door de Algerijnse regering willen.

BP heeft bevestigd dat het gasveld is "aangevallen en bezet door een groep ongeïdentificeerde, gewapende mannen". Ook Statoil bevestigde de feiten. Volgens een mededeling had Statoil zeventien werknemers op het olieveld, waaronder dertien Noorse. Van die zeventien zouden vijf zich in veiligheid gebracht hebben.

Amerikanen overwegen optreden

Volgens een anonieme Algerijnse functionaris die geciteerd wordt door de New York Times hebben Algerijnse troepen het gasveld omsingeld. "De situatie is verward", zei hij.

"De Algerijnse autoriteiten zullen niet onderhandelen en toegeven aan de eisen van de terroristen", zei minister van Binnenlandse Zaken Daho Ould Kablia aan het officiële Algerijnse persagentschap.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta sluit militair ingrijpen door zijn land niet uit. "Alle indicaties wijzen erop dat dit een terroristische actie is", zei hij aan de New York Times. "Het is een zeer serieuze zaak wanneer Amerikanen en anderen gegijzeld worden. Ik wil het Amerikaanse volk ervan verzekeren dat de VS alle nodige stappen zal zetten om deze situatie aan te pakken."

Lees meer over:

Onze partners