Moslimterreurgroep Al-Nusra wil bestand onder Syrische rebellen

07/01/14 om 22:57 - Bijgewerkt om 22:58

Een leider van de jihadi-groep al-Nusra heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren tussen de verschillende rebellengroepen en jihadistische strijders in Syrië.

Moslimterreurgroep Al-Nusra wil bestand onder Syrische rebellen

Al-Nusra: Syrische rebellen moeten ophouden elkaar te bevechten. © REUTERS

Frontman Abu Mohammed al-Golani van al-Nusra wil een islamitische raad oprichten om geschillen tussen de rebellengroepen op te lossen en roept op om gezamenlijk tegen Assad te vechten. Zijn audioboodschap werd via sociale media verspreid.

Jihadisten

Al-Nusra is een splinterbeweging van Al-Qaeda. Opvallend is dat al-Golani in zijn bericht een andere tak van Al-Qaeda, Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), ervan beschuldigt achter veel van de bloederige gevechten te zitten.

Beide groeperingen zijn jihadistisch en willen Bashar al-Assad bestrijden, om zelf een islamitische staat te kunnen vestigen in Syrië.

Vredesconferentie

In het noorden van Syrië zouden de afgelopen vijf dagen ongeveer 275 mensen zijn gedood. Onder hen zouden zeker 46 burgers zijn.

Over twee weken begint in het Zwitserse Genève een internationale vredesconferentie over Syrië. De vredestop zou een eind moeten maken aan de oorlog die nu al bijna drie jaar duurt. Op de laatste dag van vorig jaar werd bekend dat activisten schatten dat al 130.000 Syriërs zijn gedood sinds de oorlog in maart 2011 uitbrak. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners