Moslimorganisaties roepen op tot kalmte bij nieuwe nummer Charlie Hebdo

13/01/15 om 14:39 - Bijgewerkt op 14/01/15 om 14:52

'Uit respect voor de nagedachtenis van de slachtoffers bij Charlie Hebdo, zullen wij geen commentaar geven op deze provocatie', aldus een Franse moslimorganisatie.

Moslimorganisaties roepen op tot kalmte bij nieuwe nummer Charlie Hebdo

Op de cover van Charlie Hebdo zal opnieuw de profeet Mohammed staan. © AFP

De belangrijkste moslimorganisaties in Frankrijk hebben de moslimgemeenschap opgeroepen om 'de kalmte te bewaren' en 'de vrijheid van meningsuiting te respecteren'. De oproep komt er daags voor de verschijning van het nieuwe nummer van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De Franse moslimorganisaties CFCM en UOIF "roepen de moslimgemeenschap in Frankrijk op de kalmte te bewaren en emotionele of ongepaste reacties te vermijden die niet verenigbaar zijn met waardigheid en terughoudendheid, en om respect te tonen voor de vrijheid van meningsuiting".

Het eerstvolgende nummer van het weekblad Charlie Hebdo verschijnt woensdag. Op de cover van het blad zal opnieuw de profeet Mohammed staan. De afbeelding laat een huilende, in het wit geklede profeet zien die in zijn handen een bordje houdt met daarop de woorden "Je suis Charlie". De titel boven de tekening, die ondertekend werd door Luz, luidt "Tout est pardonné" ("Alles is vergeven").

Provocatie

"Uit respect voor de nagedachtenis van de slachtoffers bij Charlie Hebdo, zullen wij geen commentaar geven op deze provocatie. Ze hebben de voor hen gebruikelijke lijn aangehouden", zo reageerde Abdallah Zekri van de CFCM.

Het blad heeft de voorbije jaren al meermaals karikaturen van de profeet Mohammed afgebeeld.

Eerder werd al gemeld dat het nieuwe nummer woensdag verschijnt op 3 miljoen exemplaren, in plaats van de oorspronkelijk voorziene 1 miljoen, en in 25 landen wordt verkocht. De normale oplage van het blad ligt op 60.000 exemplaren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners