Moslimbroederschap uitgeroepen tot ’terroristische organisatie’

Leden van de Moslimbroederschap en aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi op het Raba El-Adwyiaplein in Caïro, Egypte. © Reuters

De Moslimbroederschap werd na door Saoedi-Arabië en Egypte ook door de Verenigde Arabische Emiraten tot terroristische organisatie uitgeroepen.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Moslimbroederschap uitgeroepen tot terroristische organisatie. Ze volgen zo het voorbeeld van Saoedi-Arabië en Egypte.

De Moslimbroeders staan op een zwarte lijst met meer dan tachtig jihadistische en islamistische groepen, die zaterdagavond werd gepubliceerd. De lijst werd aanvaard in het kader van de antiterrorismewet, die in augustus werd goedgekeurd, aldus het officiële nieuwsagentschap WAM. Op de lijst staan ook onder meer de Islamitische Staat, al-Qaida en haar regionale afdelingen en de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Volgens WAM bevat ze ook islamistische organisaties uit Groot-Brittannië, Italië, Zweden, Servië en de Verenigde Staten.

Steun aan al-Sisi

De autoriteiten van de VAE hebben de afgelopen maanden tientallen islamisten opgepakt omdat die een plaatselijke afdeling van de Egyptische Moslimbroederschap zouden willen oprichten. De Egyptische regering riep de Moslimbroederschap al in december vorig jaar uit tot terroristische organisatie. Ze beschuldigde de groep ervan een reeks dodelijke aanvallen te hebben gepleegd na de val van president Morsi in juli 2013. In maart kreeg de Moslimbroederschap ook in Saoedi-Arabië het label van “terroristische organisatie”. Zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten staat achter de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi, die als legerchef de staatsgreep tegen Morsi leidde. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content