Moslimbroeder Morsi nieuwe president van Egypte

© Reuters

Mohammed Morsi, de kandidaat van de conservatieve Moslimbroederschap, is de nieuwe president van Egypte. Dat maakte de kiescommissie zondag in Cairo bekend.

Morsi versloeg tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezing, die op 16 en 17 juni werd gehouden, Ahmed Shafik, de laatste premier van het regime-Moebarak.

Morsi kreeg meer dan 13 miljoen stemmen, Shafik meer dan 12 miljoen. De kiesopkomst in die tweede ronde bedroeg 51 procent, aldus de kiescommissie, die enkele dagen later dan verwacht met het eindresultaat van de stemronde uitpakte.

Klachten

Zowat 50 miljoen Egyptenaren konden vorig weekend hun stem uitbrengen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Tijdens de eerste ronde, vorige maand, haalde geen enkele kandidaat de vereiste meerderheid.

Aanvankelijk was de bekendmaking van de winnaar vorige donderdag gepland. De kiescommissie moest eerst nog circa 400 klachten, afkomstig van beide kandidaten, onderzoeken.

De overwinning van Morsi werd op het Tahrirplein, waar zich tienduizenden aanhangers van de “gematigde” soennitische beweging hadden verzameld, op gejuich onthaald. Ook bij de Hamas-aanhang in de Gazastrook klonken vreugdekreten.

Historisch

De zege van een lid van de Moslimbroederschap wordt “historisch” genoemd, al was het maar omdat Morsi de eerste door het volk verkozen president van Egypte wordt. Hij is ook het eerste niet-seculiere staatshoofd.

Dat het in Egypte almachtige leger in de aanloop naar de verkiezingsuitslag danig knipte in de bevoegdheden van de presidentiële functie om aldus zijn eigen primauteit veilig te stellen, dreigt eerlang de vreugde te temperen. Zo is de president niet langer meer de opperbevelhebber van de strijdkrachten en kan hij evenmin een minister van Defensie aanduiden. Defensie-aangelegenheden vallen alle onder de verantwoordelijkheid van veldmaarschalk Mohammed Hoessein Tantawi, een vertrouweling en vriend van ex-dictator Mubarak.

Sympathie

De president kan wel zijn veto stellen tegen de nog op te maken nieuwe grondwet, maar ook hier ligt de eindverantwoordelijkheid niet bij hem, maar bij het met Moebarak-getrouwen volgestouwde Grondwettelijk Hof.

De Moslimbroederschap is in het Midden-Oosten sinds de Arabische Lente aan een serieuze opmars bezig. Werd zij tot voor kort nog in het Westen verketterd als islamistisch en theocentrisch, dan kan zij nu in onder andere Egypte, Libië en Syrië op veel Westerse sympathie rekenen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content