Moskou wil pas praten met Kiev na erkenning afscheiding Krim

17/03/14 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

Rusland eist in ruil voor samenwerking met Oekraïne dat Kiev de afscheiding van de Krim erkent en een nieuwe grondwet aanneemt die het land moet federaliseren.

Moskou wil pas praten met Kiev na erkenning afscheiding Krim

Het Leninplein in Simferopol, de hoofdstad van de Krim © AFP

Het Russische buitenlandministerie heeft gezegd bereid te zijn om samen te werken met het Westen en de interim-regering in Oekraïne. Dat zou gebeuren in de vorm van een 'internationale steungroep'. Moskou eist daarvoor wel dat Kiev de afscheiding van de Krim erkent en een nieuwe grondwet aanneemt die het land moet federaliseren.

Een nieuwe Oekraïense grondwet moet de macht decentraliseren en leiden tot regionale verkiezingen, zo stelde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een op te richten internationale steungroep moet ervoor zorgen dat Oekraïne het zelfbeschikkingsrecht van de inwoners op de Krim respecteert en hen toelaat zich bij Rusland te voegen, zoals ze aangaven in een referendum. Alvorens over te gaan tot nationale en regionale verkiezingen wil Rusland dat Oekraïne eerst een referendum organiseert over de nog op te stellen federale grondwet. Voorts vraagt Rusland dat de Oekraïense interim-regering het Russisch behoudt als tweede officiële taal en 'afstand neemt van ultranationalisten'.

Moskou zei ook nog dat het dit voorstel van een internationale steungroep en de daaraan verbonden voorwaarden al een week geleden heeft overgemaakt aan 'haar voornaamste partners in de VS en de EU'. Een toekomstige 'militair en politiek neutrale' Oekraïense staat moet zowel gewaarborgd worden door Rusland, de VS en de EU, en geruggesteund door een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, klonk het nog. De premier op de Krim, Sergej Aksionov liet ondertussen op Twitter weten dat Rusland het schiereiland 15 miljard roebel (295 miljoen euro) aan financiële hulp heeft verleend.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners