Moskou: 'NAVO demoniseert Rusland met argument van dreiging die niet bestaat'

10/07/16 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:16

Met het demoniseren van Rusland leidt de NAVO de aandacht af van haar eigen destructieve rol in het globale conflict, zegt het Kremlin.

'NAVO demoniseert Rusland met argument van dreiging die niet bestaat'

© REUTERS

De NAVO demoniseert Rusland en schuift haar troepen op naar de westgrens van Rusland, met als argument een Russische dreiging die in de realiteit niet bestaat. Met die woorden reageert het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué op de NAVO-top in Warschau, waar de hele vrijdagzitting was gewijd aan het militair versterken van de 'oostflank' wegens Russische 'dreigingen' tegen de voormalige Sovjet-republieken van het Balticum en Polen. Die 'dreiging' betreft ook het Oekraïne van na de Maidancoup, maar dat land is vooralsnog geen lid van de NAVO.

Dreiging

Met het demoniseren van Rusland leidt de Alliantie de aandacht af van haar eigen 'destructieve rol in het globale conflict', zo leest het communiqué. En: 'In tegenstelling tot het verklaarde doel (van de organisatie) om vrede en stabiliteit in Europa te verzekeren, concentreert de Alliantie haar inspanningen op het bezweren van een dreiging die niet bestaat'.

Zaterdag haalde ook al Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, fors uit naar de NAVO en stelde dat volgens hem het Westen is gestart met 'het voorbereiden van de escalatie van de Koude Oorlog naar een hete oorlog'. Lees meer.

Ontmoeting

De relaties tussen de NAVO-landen en Rusland zouden woensdag een ruggensteuntje kunnen krijgen, wanneer NAVO-ambassadeurs in Brussel hun Russische collega Aleksandr Groesjko ontmoeten om hem over de resultaten van de Top van Warschau te informeren. Die ontmoeting vindt plaats in het kader van de NAVO-Ruslandraad.

Eind vorige maand had de Russische president Vladimir Poetin de NAVO ervan beschuldigd, zijn land te dwingen tot deelname aan een nieuwe wapenwedloop en het 'militaire evenwicht' dat in Europa bestond sinds de implosie van de Sovjet-Unie te verbreken. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners