Moskou betreurt afwezigheid OVSE-waarnemers bij presidentsverkiezing Frankrijk

21/03/12 om 20:35 - Bijgewerkt om 20:35

Rusland vindt het spijtig dat geen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over het (goede) verloop van de presidentsverkiezingen in Frankrijk zullen waken.

Moskou betreurt afwezigheid OVSE-waarnemers bij presidentsverkiezing Frankrijk

© Reuters

Rusland vindt het spijtig dat geen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) over het (goede) verloop van de presidentsverkiezingen in Frankrijk - in april en mei - zullen waken. De stelling dat zich in "ontwikkelde" democratieën nooit electorale problemen voordoen, vindt Moskou "weinig overtuigend", zo blijkt uit een communiqué van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat de OVSE beslist naar sommige landen wel, naar andere landen niet waarnemers te sturen, "is helaas een zoveelste geval van met twee maten meten", aldus het communiqué. Zo worden steeds honderden waarnemers gestuurd naar verkiezingen in landen van het GOS (de voormalige Sovjet-Unie minus de Baltische landen en Georgië). Maar naar landen "met een zogenaamd ontwikkeld democratisch systeem" stuurt de OVSE niemand.

Het communiqué spruit allicht voort uit ongenoegen over de voorspelde en voorspelbare kritiek van de OVSE-waarnemersteams op de parlementsverkiezingen en de presidentsverkiezing in Rusland. Russische functionarissen zien in de kritiek een "gepolitiseerde" aanpak van de kwestie. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners