Mortuaria in Moskou zijn overvol

09/08/10 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

De stad blijft in de greep van de hitte en de smog als gevolg van branden. Intussen is de noodtoestand uitgeroepen rond een nucleaire installatie in Ozersk.

Het sterftecijfer in de Russische hoofdstad Moskou is als gevolg van de hitte en de smog van de afgelopen weken verdubbeld. Er is sprake van ongeveer zevenhonderd doden per dag.

Volgens het hoofd van gezondheidsdienst van Moskou zijn de mortuaria 'overvol', zo verklaarde hij maandag.

Volgens de directeur van de Russische meteorologische dienst is de huidige hittegolf in het land, die al duurt sinds begin juli, de ergste in duizend jaar.

Door bos- en veenbranden die al weken in het Europees deel van Rusland woeden, is de concentratie giftige stoffen in de lucht hoog en wordt de situatie niet meer als veilig beschouwd. Als gevolg van de rook en de verstikkende smog is de zichtbaarheid in sommige delen van Moskou beperkt tot een paar meter.

Meer dan 500 branden

De Moskovieten hebben de raad gekregen om deuren en ramen gesloten te houden. Tijdens het weekeinde heeft de overheid in overheidsgebouwen en ziekenhuizen meer dan 100 'anti-smog'-centra geopend.

Inwoners kunnen er weer op adem komen. De centra zijn uitgerust met luchtfilters en airconditioning.

De bosbranden hebben tot dusver sinds de tweede helft van juli aan minstens 52 mensen het leven gekost. In Rusland woedden er maandag meer dan 500 branden, waarvan veertig in de omgeving van Moskou.

Noodtoestand

Intussen heeft de Russische overheid de noodtoestand uitgeroepen in de stad Ozersk, die een installatie op haar grondgebied heeft voor de bewerking en opslag van kernafval.

De beslissing dateert al van vrijdag. Oorzaak zijn de branden die in het gebied woeden. De noodtoestand geldt in de bossen en parken van de stad, waar de installatie zich bevindt.

Ozersk ligt in de Oeral, op zo'n tweeduizend kilometer van Moskou.

Lees meer over:

Onze partners