Moord op schoolmeisje schokt Frankrijk

23/11/11 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

De gruwelijke moord op de dertienjarige Agnès Marin door een schoolgenoot die onder juridisch toezicht stond, schokt Frankrijk.

Moord op schoolmeisje schokt Frankrijk

© Reuters

Mathieu M. was al eerder veroordeeld voor een verkrachting en dat deed hij nu opnieuw met Agnès. Nadien vermoordde hij haar en verbrandde het lichaam. Het lichaam van Agnès werd teruggevonden in een bos vlakbij haar school Le Chambon-sur-Lignon. Het meisje was al twee dagen vermist, en werd vermoord en verbrand teruggevonden. Volgens de openbare aanklager werd Agnès op 'een extreem gewelddadige en brutale wijze' vermoord.

Dader onder toezicht justitie

De vermoedelijke dader, Mathieu M., is tot gedeeltelijke bekentenissen overgegaan en toonde in een bos aan de politie de plaats waar hij het lijk gedumpt had. De minderjarige misdadiger had net een straf van vier maanden uitgezeten in een jeugdgevangenis, omdat hij een minderjarig meisje had verkracht. Hij werd volgens de procureur van Nîmes weer vrijgelaten omdat hij volgens experts niet meer als gevaarlijk werd bestempeld en dus weer in de maatschappij geïntegreerd kon worden.

De tienerdader stond wel nog onder toezicht van de Franse justitie en mocht niet meer in de buurt komen van zijn slachtoffer. Daarom verhuisde hij met zijn familie van de Gard in het zuiden van Frankrijk naar de Haute-Loire. Met de toestemming van de onderzoeksrechter mocht hij echter terugkeren omdat hij geen enkele regel van zijn vrijlating had geschonden. Een vriend van het eerste slachtoffer van Mathieu M. zegt in de Franse krant le Figaro dat 'justitie een barbaar heeft vrijgelaten'.

Nalatigheid school Volgens de ouders van Agnès is de school nalatig geweest, en was de directie op de hoogte van M.'s problemen en achtergrond. Moeder paolo Marin: "Dit is absurd, met een klein beetje minder nalatigheid had dit vermeden kunnen worden."

Philippe Bauwens, het hoofd van het Collège Lycée Cévenol International in Chambon-sur-Lignon, verklaarde aan de RTL-radio dat het privé-internaat wist dat de jongen problemen had, maar niet wat de aard ervan was. 'Wij hadden geen contact met justitie', klonk het.

Hervormingen justitie

Na deze tragische gebeurtenissen heeft eerste minister François Fillon een spoedvergadering bijeengeroepen met collega-ministers. Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant laat weten dat de hervorming van justitie een prioriteit wordt na de verkiezingen van volgende lente.

Volgens premier François Fillon is de plaatsing noodzakelijk van minderjarigen die zware feiten hebben gepleegd. Hij vroeg zijn kabinet om ervoor te zorgen dat een leerling zich niet langer in een school kan inschrijven zonder dat de directie op de hoogte is van het toezicht door justitie. De regering wil ook het aantal gesloten onderwijsinstellingen opdrijven. Momenteel zijn er 44 instellingen waar zo'n 500 jongeren terecht kunnen.

M. zou naar verluidt door verschillende scholen afgewezen zijn, tot zijn ouders hem in het Collège Lycée Cévenol International konden inschrijven.

Frankrijk verontwaardigd

Het land is verontwaardigd door de hele zaak. Er werd al een witte mars gehouden en aan het ouderlijke huis van Agnès Marin zijn al heel wat aangrijpende steunbetuigingen aangebracht. Op het hoogste politieke niveau wordt er erkend dat er een fout is gemaakt en dat een hervorming van het justitiële systeem nodig is. (RDM)

Lees meer over:

Onze partners