Moord op 16-jarig meisje na 13 jaar opgelost door DNA-onderzoek

19/11/12 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

De politie in Friesland heeft een 44-jarige man opgepakt vanwege de verkrachting en de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De verdachte is gevonden dankzij een DNA-verwantschaponderzoek waarbij meer dan 8.000 mannen hun DNA afstonden.

De politie heeft een verdachte opgepakt in de zaak van de moord op het Friese tienermeisje Marianne Vaatstra. Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden bevestigde intussen dat iemand is aangehouden in een van de bekendste misdaadzaken van de afgelopen jaren bij onze noorderburen.

Discotheek

Marianna Vaatstra was 16 jaar toen ze in mei 1999 werd verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster. Ze was op de fiets onderweg van een discotheek in Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteind. Daar kwam ze nooit aan.

Verwantschapsonderzoek

Op basis van een DNA-match is een 44-jarige man aangehouden. De man is volgens De Vries een blanke, Friese boer en woont in Oud Woude, ongeveer 2,5 kilometer van het weiland in Veenklooster waar het lichaam van Vaatstra werd gevonden.

De man leverde zelf zijn DNA is tijdens een groot verwantschaponderzoek, dat afgelopen september en oktober werd gehouden. Ruim 8.000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat ook.

De man woont in het dorp Oudwoude, op nog geen 2,5 kilometer van het weiland waar het lichaam van de destijds zestienjarige Marianne is gevonden.

Volgens De Telegraaf is de man vader van twee kinderen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bevestigd dat er een man is aangehouden.

Verdriet

De boerderij van de man die is opgepakt, wordt door de politie afgeschermd. Zijn familie is opgevangen, zegt burgemeester Arie Aalberts (CDA) van de gemeente Dantumadeel. Aalberts zegt dat het nieuws 'heel wat teweegbrengt' in de regio.

Inwoners van de gemeente zijn 'opgelucht'. 'Aan de andere kant is er nu verdriet bij een andere familie waarvan de echtgenoot en vader betrokken blijkt te zijn bij deze moord.' In het dorp gaan auto's toeterend over de straat, bericht de Leeuwarder Courant.

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, reageert verheugd op het nieuws. 'Onvoorstelbaar wat er door je heen gaat. Het is al dertien jaar geleden en dan ineens op een zondagavond krijg je een bericht: "We hebben hem",' zegt Vaatstra.

DNA

Volgens Bauke Vaatstra heeft hij zelf DNA afgestaan. Hij kent de man niet persoonlijk. 'Mijn kinderen kennen wel de kinderen van hem. Zij gingen met elkaar naar school.'

Het OM bevestigde de aanhouding, maar wou niet in detail treden over de identiteit van de man. Later zal op een persconferentie meer bekendgemaakt worden.

Het verwantschapsonderzoek begon eind september in de omgeving van het weiland in Veenklooster waar Vaatstra werd gevonden. Het idee achter dit onderzoek is dat er via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Vandaar dat alle mannen die in een straal van 5 kilometer rondom het plaats delict woonden, werden aangeschreven. (Elsevier / Shari Deira / Belga / EE)

Onze partners