Monument voor pleger van aanslag die WOI inluidde

08/06/15 om 19:38 - Bijgewerkt om 19:37

In Belgrado komt tussen nu en eind juni een monument ter ere van Gavrilo Princip, de pleger van de aanslag op aartshertog Frans Ferdinand in Sarajevo in 1914.

Monument voor pleger van aanslag die WOI inluidde

In Sarajevo, in Bosnië, kwamen onlangs duizenden mensen bijeen voor het stadhuis voor de herdenking van de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand. Dat was de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Gavrilo Princip, de moordenaar van de kroonprins is een nationale held. © BELGA

"Het monument brengt eer aan een man die door zijn daad de Servische geschiedenis is ingegaan en zichzelf heeft opgeofferd voor de vrijheid", luidt het.

Gavrilo Princip (1894-1918) was een nationalistisch student uit Servisch Bosnië, dat toen nog onder Oostenrijk-Hongarije viel. Op 28 juni 1914 doodde hij met twee schoten troonopvolger Frans Ferdinand van Habsburg en zijn echtgenote Sophie, die op bezoek waren in de stad. De aanslag was de aanzet van de Eerste Wereldoorlog.

Princip, die in 1918 stierf aan tuberculose, werd door Joegoslavië beschouwd als een held en is dat nog steeds in Servië. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners