Monti brengt technocratenregering op de been

16/11/11 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Mario Monti heeft voor Italië een noodregering op de been gebracht. Hij zal die leiden en tegelijk zelf waken over de portefeuille Economie.

Monti brengt technocratenregering op de been

© EPA

Oud-eurocommissaris Mario Monti heeft de samenstelling bekendgemaakt van zijn "noodregering" die Italië's schuldenberg moet doen krimpen. In die overgangsregering heeft Monti, bijgenaamd "Super Mario", voor zichzelf ook de portefeuille van Economie voorbehouden.

Voorts benoemde hij Corrado Passera, de baas van Italië's tweede grootste bank Intesa San Paolo, tot minister van het nieuwe departement voor Economische Ontwikkeling, Infrastructuur en Transport. De 68-jarige Monti noemde het samenvoegen van drie grote portefeuilles in één ministerie en onder het gezag van een bankier "logisch" in de zoektocht naar "gecoördineerde initiatieven voor de economische groei".

De regering-Monti kent nog andere verrassingen. Zo krijgt de Italiaanse ambassadeur bij de Verenigde Staten, Giulio Terzi di Sant'Agata, de post Buitenlandse Zaken en gaat Defensie naar een admiraal, Giampaolo di Paola. Binnenlandse Zaken komt in handen van prefect Anna Maria Cancellieri.

De technocratenregering telt drie vrouwen, zei Monti: behalve Binnenlandse Zaken zullen ook Justitie en Werk/Sociaal Beleid door een vrouw worden beheerd. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners