Mokhtar Belmokthar toch niet dood?

04/03/13 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Er bestaat nog geen absoluut bewijs dat de Algerijnse terroristen Abdelhamid Abou Zeid en Mokhtar Belmokhtar gedood zijn in Mali. Jihadisten ontkennen zelfs de dood van Belmokhtar.

Mokhtar Belmokthar toch niet dood?

© AFP

Er bestaat nog geen absoluut bewijs dat de Algerijnse terroristen Abdelhamid Abou Zeid en Mokhtar Belmokhtar gedood zijn in Mali. Dat zegt het Franse leger.
Tsjaad meldde afgelopen weekend beide leiders van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (Aqim) omgebracht te hebben. Soldaten uit het land strijden in buurland Mali aan de zijde van Franse eenheden tegen Aqim en andere moslimrebellen.

Volgens commandant Edouard Guillaud van het Franse leger is Abdelhamid Abou Zeid 'waarschijnlijk' om het leven gekomen bij een aanval in Mali, maar is zijn lichaam nog nietgeïdentificeerd. Guillaud waarschuwde dat er nog geen zekerheid bestaat. 'Het is waarschijnlijk, maar dan ook alleen maar waarschijnlijk', aldus Guillaud aan de radiozender Europe-1 over de dood van Abou Zeid. 'We hebben het lijk nog niet gerecupereerd.'

Guillaud toonde zich nog terughoudender over de dood van Mokhtar Belmokhtar, die wordt gezien als het brein achter de dodelijke gijzeling in een Algerijns gasveld in januari. 'Op jihadistische fora duiken sinds zondag berichten op die zeggen dat hij nog in leven is', aldus de Franse legerleider. 'Dat is de reden dat ik heel voorzichtig ben.'

'Abou Zeid wel dood, Belmokhtar niet'
Een anonieme jihadist van Aqim bevestigde aan de Mauretaanse online-informatiedienst Sahara Médias de dood van Abou Zeid, maar ontkende die van Belmokhtar.

Volgens de bron sneuvelde Zeid tijdens een Frans luchtbombardement in de bergen van Ifoghas in het noordoosten van Mali en niet door toedoen van Tsjadische troepen die zich op meer dan 80 km van het bombardement bevonden. 'Belmokhtar is niet dood om de eenvoudige redenen dat hij zich in de regio Gao bevond waar hij de gevechten tegen de vijand aanvoerde', aldus de door Sahara Médias aangehaalde Aqim-bron. Belmokhtar zal eerlang in een verklaring de 'leugens' van de Tsjadische president Idriss Déby Itno ontkennen.

De eenogige Belmokhtar werd in het verleden al meermaals ten onrechte dood verklaard. (AFP/DPA/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners