Mogherini: ‘EU blijft zich inzetten voor oprichting van een Palestijnse staat’

De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini tijdens een persconferentie bij de Verenigde Naties op 21 september in New York. © REUTERS

De Europese Unie is vastberaden om het Israëlisch-Palestijnse vredesproces tot een goed einde te brengen en blijft zich ook inzetten voor de oprichting van een Palestijnse staat. Dat heeft de chef van de Europese diplomatie Frederica Mogherini vrijdag verklaard na een ontmoeting met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Aymane Safadi.

Mogherini reageerde daarmee op de plannen van Amerikaans president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, die daarmee internationaal heel wat kritiek uitlokte. De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid had het daarover met haar Jordaanse collega Safadi, die net als andere Arabische landen erg bezorgd is over de démarche van de Amerikaanse president.

Voor Jordanië mag er niet worden afgeweken van de tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina apart bestaan met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad. ‘Dat mogen we niet opgeven’, zei Safadi. Het vredesproces is eigenlijk sinds 2014 op sterven na dood. Experten vrezen dat de uitspraken van Trump de ultieme doodsteek zijn geweest. Mogherini stelde voor om met een andere bezetting te gaan onderhandelen, ‘om het proces op gang te trekken’.

Concreet pleit ze voor directe vredesonderhandelingen, maar in een groter kader dan het huidige Midden-Oostenkwartet dat bestaat uit de VS, Rusland de Europese Unie en de VN. Ook Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië en Noorwegen moeten een rol krijgen, vindt ze. ‘Het is essentieel, en niet alleen voor het Palestijnse volk, dat we de Palestijnse standpunten blijven ondersteunen, ook voor de veiligheid van Israël’, sprak ze.

‘Geen perspectief hebben op een Palestijnse staat, normaal en onafhankelijk met een hoofdstad en functionerende instellingen, is in mijn ogen een enorme bedreiging voor de veiligheid van de Israëlische inwoners, zeker gezien de huidige situatie in de regio.’ Maandag zakt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu af naar Brussel voor een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken.

Partner Content