Mogen vrouwen binnenkort diaken worden? Paus Franciscus laat het alvast onderzoeken

02/08/16 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:27

Paus Franciscus heeft dinsdag een commissie benoemd die moet bestuderen of vrouwen diaken kunnen worden. Dat kan een historisch opstapje worden naar een andere plaats voor vrouwen in de roomskatholieke kerk.

Mogen vrouwen binnenkort diaken worden? Paus Franciscus laat het alvast onderzoeken

Paus Franciscus © Reuters

Gewijde diakens mogen binnen het roomscatholicisme preken, het evangelie lezen en de communie uitdelen tijdens de mis. Zij kunnen ook een rol spelen bij dopen, huwelijken en begrafenissen. Maar voorgaan in de eucharistieviering en de biecht afnemen is enkel voor een priester weggelegd.

Zoals alle kerkelijke ambten kan het diakenschap enkel bekleed worden door een man. De paus heeft nu een commissie aan het werk gezet die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen, 'vooral in het licht van de vroege tijden in de kerk'.

Volgens Radio Vaticaan is de voorzitter van de commissie Luis Francisco Ladaria Ferrer, secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van de dertien leden zijn er zes vrouwen. Onder de mannen is er ook Bernard Pottier, van het Instuut voor Theologische Studies in Brussel en lid van de Internationale Theologische Commissie. (BELGA/JVL)

Onze partners