Mogelijke regering met PVV leidt tot eerste diplomatieke rel

24/09/10 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

De ambassadeur van Indonesië laat zich zeer kritisch uit over een dergelijke regeringscoalitie.

De mogelijke vorming in Nederland van een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV heeft tot de eerste diplomatieke rel geleid.

In een interview met Het Financieele Dagblad had de Indonesische ambassadeur Junus Habibie zich scherp uitgelaten over PVV-leider Geert Wilders en zijn kritische opmerkingen over de islam bestempeld als haatzaaierij.

Voorts zei de ambassadeur dat de relaties tussen Nederland en Indonesië verstoord worden door de aanwezigheid van Wilders en meende hij dat de mensen die op Wilders stemmen misschien last hebben van een angstpsychose.

Wilders eiste daarop dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de ambassadeur zou ontbieden om zijn ongenoegen over die uitspraken te laten blijken.

Maar Habibi trok zijn uitlatingen deels in (de passage over de angstpsychose) na een gesprek met een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, waarop Wilders de zaak liet vallen. De Indonesische president Yudhoyono brengt van 6 tot 9 oktober een staatsbezoek aan Nederland.

Onze partners