Mogelijk met ebola besmette artsen willen na ziekenhuis niet naar huis

15/09/14 om 08:19 - Bijgewerkt om 08:19

De twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone in contact kwamen met patiënten die later aan ebola overleden, mogen na 24 uur observatie in een Nederlands ziekenhuis weer naar huis. Toch wil het duo geen risico nemen: de dokters zullen zich terugtrekken naar een onbekende locatie.

Mogelijk met ebola besmette artsen willen na ziekenhuis niet naar huis

Leden van het Rode Kruis van Liberia dragen het lichaam van een ebolaslachtoffer naar buiten. © BELGAIMAGE

De twee Nederlandse artsen die zondag uit Sierra Leone zijn teruggekeerd omdat ze mogelijk ebola hebben, blijven in afzondering als ze het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) mogen verlaten. Dat meldt een woordvoerster van de stichting Lion Heart Foundation, waarvoor de dokters in het Afrikaanse land werkten.

Geen risico nemen

De artsen Erdi Huizenga (39) en Nick Zwinkels (31) willen geen enkel risico vormen voor hun omgeving en vinden het als arts verstandiger nog niet naar huis te gaan. De plek waarheen ze willen, blijft geheim. Hun besluit is gebaseerd op hun ervaringen in Sierra Leone, aldus de woordvoerster.

Uit voorzorg blijven de twee in elk geval 24 uur ter observatie in het ziekenhuis. Ze liggen daar in observatiekamers. Als ze daarna in orde zijn, mogen ze waarschijnlijk weg, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder weten.

Besmettelijk bij vertoning symptomen

Eenmaal uit het ziekenhuis moeten de artsen twee keer per dag hun temperatuur meten. Daarnaast moeten ze controleren of ze ziekteverschijnselen kenmerkend voor ebola krijgen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Als dat zo is, kunnen ze anderen besmetten en moeten ze misschien terug in isolatie.

Huizenga en Zwinkels werkten in een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Daar kwamen ze in aanraking met mensen die later overleden aan ebola. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners