'Mogelijk aanval met gifgas in Noord-Irak'

13/08/15 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

In het noorden van Irak zouden Koerdische troepen het slachtoffer zijn geworden van een gifgasaanval door IS.

'Mogelijk aanval met gifgas in Noord-Irak'

IS-vlag na gevechten in Irak © REUTERS

Terreurgroep Islamitische Staat zou in de stad Makhmur, in het noorden van Irak, granaten met chloorgas afgevuurd hebben naar Peshmerga-strijders. Dat meldt de Duitse krant Bild op gezag van een dossier van Duitse militaire observatoren.

In de Koerdische hoofdstad Erbil, op een zestigtal kilometer ten noordoosten van Makhmur, zijn momenteel 88 Duitse soldaten gestationeerd. Ze trainen Peshmerga en Jezidi's voor hun strijd tegen IS, met wapens die door Duitsland worden voorzien.

Stammenleiders

De militairen kregen de informatie over de aanval tijdens een ontmoeting met stammenleiders. Volgens het Duitse ministerie van Defensie hadden Peshmerga's irritaties aan hun luchtwegen na een aanval, aldus persbureau AFP. 'Amerikaanse en Iraakse specialisten zijn onderweg om te bepalen wat er juist is gebeurd', klinkt het nog. De Duitse soldaten in de regio zijn nooit in gevaar geweest.

De afgelopen weken waren er al verschillende meldingen van het gebruik van chloorgas door IS in het noorden van Irak, maar die berichten werden vooralsnog niet bevestigd.

IS juicht heilige operatie toe

Nog in Irak zijn bij een ontploffing van een vrachtwagen in Bagdad minstens 70 mensen gedood. Dat melden hulpverleners en de politie. Er raakten ook zeker 170 mensen gewond.

'Minstens 25 mensen zijn nog vermist', aldus een verantwoordelijke van de politie. Hulpverleners zijn nog op zoek naar overlevenden in het puin.

De ontploffing gebeurde op een markt in Sadr City, een grote sjiitische wijk in het noorden van de Iraakse hoofdstad. De aanslag werd opgeëist door een groep die gelinkt is aan IS. In een persbericht juicht IS een heilige operatie toe, 'die de soldaten van IS de kans heeft gegeven een bomvrachtwagen te laten ontploffen'. Volgens IS kwamen 90 mensen om bij de aanslag.

Is pleegt wel vaker aanslagen tegen sjiitische doelwitten in Irak. Eerder deze week kwamen nog 30 mensen om toen een autobom ontplofte in Baquba, op 65 kilometer van Bagdad. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners