Mogelijk 200 burgers omgekomen bij coalitiebombardementen in Mosoel

Rook stijgt op boven de Iraakse stad Mosoel tijdens gevechten tegen terreurgroep IS op vrijdag © REUTERS

Bij Amerikaanse bombardementen in de Iraakse stad Mosoel zijn op donderdag mogelijk tot 200 burgers omgekomen. Het Amerikaanse bevel in het Midden-Oosten heeft een onderzoek geopend, maar neemt vooralsnog geen verantwoordelijkheid op.

Bij bombardementen door de internationale coalitie onder leiding van de VS op een buurt onder controle van terreurgroep IS in de Iraakse stad Mosoel zijn op donderdag minstens 200 mensen omgekomen, de meesten onder hen burgers. Dat meldt het Koerdische nieuwsagentschap Rudaw. In één enkel huis zouden 130 mensen zijn omgekomen.

Het Amerikaanse militaire bevel in het Midden-Oosten, Centcom, onderzoekt naar eigen zeggen of de explosies veroorzaakt zijn door Amerikaanse of coalitiebombardementen, dan wel door IS zélf.

“Het is een ingewikkelde vraag, en we werken rond de klok om het uit te zoeken”, reageert Amerikaans kolonel John Thomas in de krant The New York Times. Volgens de woordvoerder geniet het onderzoek de aandacht van de “hoogste” echelons. “Wie of wat erachter zit, weten we echter nog niet.”

Volgens een Iraakse commandant geïnterviewd door The New York Times bestaat er geen twijfel over de ware toedracht van de zaak: de doden zijn veroorzaakt door coalitiebombardementen die de Iraakse grondtroepen op donderdag hadden verzocht tegen IS-scherpschutters, verschanst in drie gebouwen. De Irakezen wisten echter niet dat er zich burgers verschansten in de kelders van die gebouwen, klinkt het.

“Na het bombardement waren we verrast door al de burgerslachtoffers”, aldus een Iraakse generaal in de krant. “Ik denk bovendien dat het een list van IS was om de bombardementen te doen ophouden en de publieke opinie tegen ons te keren.”

Nog volgens Iraakse officieren is het sinds de Amerikaanse president Donald Trump aan het bevel kwam te staan veel makkelijker om coalitiebombardementen te verkrijgen. Onder Trumps voorganger Barack Obama werden naar verluidt gevoelig meer verzoeken geweigerd.

Iraakse grondtroepen begonnen het offensief om Mosoel te heroveren van IS in oktober, in tandem met internationale luchtsteun onder leiding van de VS. De terreurgroep houdt naar schatting nog zo’n kwart van de stad onder controle.

Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zitten zo’n 400.000 Iraakse vluchtelingen vast in IS-gebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content