Moet Italiaanse premier plaats ruimen voor jongere partijgenoot?

13/02/14 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:05

De Italiaanse Democratische Partij van premier Enrico Letta houdt een crisisvergadering over de verdere strategie van de partij. Mogelijk moet Letta (47) plaats ruimen voor zijn jongere rivaal Matteo Renzi (39).

Moet Italiaanse premier plaats ruimen voor jongere partijgenoot?

Matteo Renzi © AFP

De machtsstrijd tussen de Italiaanse premier Enrico Letta en zijn uitdager Matteo Renzi binnen zijn eigen Democratische Partij (PD) om het premierschap gaat een beslissende ronde in. Na de middag wil Renzi met het presidium van de partij over de verdere strategie beslissen. Letta weigert zijn ambt aan zijn concurrent af te staan.

Hervormingen

Renzi, die tevens burgemeester van Firenze is, is woedend op de weinig geliefde Letta en wil snellere en meer diepgaande hervormingen.

Letta, die premier is sinds april, slaagt er niet in om de nodige hervormingen door te voeren en de economische groei te stimuleren. De werkloosheidsgraad staat op het hoogste peil in 40 jaar en de economie is sinds 2007 met 9 procent gekrompen.

Consultaties

Indien het presidium van de PD zich achter Renzi en tegen Letta schaart, kan president Giorgio Napolitano ten vroegste vrijdag consultaties houden. Hij is nu in Portugal.

Het staatshoofd heeft nieuwe verkiezingen als 'larie' afgedaan en wil eerst een dringende hervorming van de kieswet. Indien er geen wijziging komt kan er een patstelling in het parlement ontstaan. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners