'Moeilijk om waarheid scheepsramp te achterhalen'

22/04/16 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:38

Het onderzoek naar de scheepsramp, waarbij honderden migranten om het leven kwamen, verloopt moeizaam. Bovendien lopen de getuigenissen van overlevenden uiteen.

'Moeilijk om waarheid scheepsramp te achterhalen'

Migranten vertrekken uit Libië (Archiefbeeld) © Reuters

Een boot met naar schatting circa 400 migranten aan boord zou afgelopen week gekapseisd zijn op de Middellandse Zee. De VN vreest voor meer dan 500 doden, al zijn er voorlopig nog geen lichamen aangespoeld. De scheepsramp is nog niet bevestigd door Griekse, Italiaanse of Libische autoriteiten. Volgens de Britse omroep BBC is onderzoek naar de feiten erg moeilijk omdat het ongeval 's nachts gebeurde. Bovendien lopen de getuigenissen van overlevenden uiteen. Zowel de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en IOM (International Organisation for Migration) spraken met opvarenden.

De 41 vluchtelingen die gered werden, beschreven 'een grote schipbreuk in de Middellandse Zee die aan ongeveer 500 mensen het leven kostte', aldus Carlotta Sami, woordvoerster van UNHCR. Twee boten waren betrokken bij de ramp. Een van de boten was een overladen vissersboot die vanuit het Libische Tobrouk was vertrokken. Aan boord van die boot zaten tussen de honderd en tweehonderd mensen. Smokkelaars zouden vluchtelingen in volle zee van de kleinere boot op een grotere hebben proberen te krijgen, maar die laatste was al overladen en zou daardoor gezonken zijn, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie.

Verwarring

Overlevenden scheepsramp tussen Libië en Italië

Overlevenden scheepsramp tussen Libië en Italië © Reuters

Ook de BBC sprak met ooggetuigen. 'Mijn vrouw en baby verdronken voor mijn ogen', getuigt de Ethiopiër Muaz. 'Ik was een van de weinigen die er in slaagde om naar de kleinere boot te zwemmen toen we waren gekapseisd.'

'Het is erg moeilijk om te achterhalen wat er is gebeurd', citeert de Nederlandse krant Trouw Kelly Namia van het Griekse IOM. 'De getuigenissen verschillen vaak van elkaar, bijvoorbeeld over de opstapplaats bestaat er verwarring. Sommigen spraken over Egypte, terwijl anderen stelden dat ze in Libië waren vertrokken. Wel noemden ze allemaal de stad Tobrouk. Waarschijnlijk zijn niet alle migranten zich er van bewust dat die stad in Libië ligt en niet in het nabijgelegen Egypte.'

Tot 2.000 dollar

De, voornamelijk jonge, mannen die de scheepsramp overleefden verkeren in schok, waardoor hun getuigenissen niet altijd even duidelijk zijn, schrijft BBC. Bovendien heerste er grote chaos waardoor zij zelf niet precies konden vaststellen wat er gebeurde.

De geredde opvarenden komen uit Somalië, Soedan en Ethiopië. Het gaat om 37 mannen, drie vrouwen en een kind van drie jaar dat met zijn familie meereisde. Naast opluchting, overheerste ook een gevoel van boosheid toen deze personen de volgende morgen het vasteland bereikte. 'Ze hadden ons beloofd dat we naar Italië zouden worden gebracht en nu eindigen we in Griekenland', vertelt een Somalische man. Voor de overtocht betaalden de migranten tussen de 800 en 2.000 dollar aan de mensensmokkelaars. (AVE)

Onze partners