Mitt Romney zorgt voor paniek en kritiek in Republikeinse kamp

28/09/12 om 20:55 - Bijgewerkt om 20:55

In de race naar het Witte Huis staat de Republikeinse uitdager Mitt Romney met de rug tegen de muur.

Mitt Romney zorgt voor paniek en kritiek in Republikeinse kamp

© Reuters

In de race naar het Witte Huis staat de Republikeinse uitdager Mitt Romney met de rug tegen de muur. Opiniepeilingen geven een duidelijke nederlaag ten opzichte van Democratisch president Barack Obama aan.

In bijna alle staten die over het resultaat beslissen, ligt Romney zo ver achter dat er binnen zijn Grand Ole Party regelrechte paniek is uitgebroken.

Volgens een commentator op tv-zender MSNBC zien talrijke conservatieven de race als verloren en verlaten zij als ratten het zinkende schip. Andere proberen de kandidaat met vlammende oproepen wakker te schudden. Meerderen zien in gespierde taal hun laatste kans.

'Ik ben tamelijk zeker dat het Romney-team weet dat het niet wint'

De duidelijkste uitdrukking hiervan komt van de als ultraconservatief geldende blogger Erick Erickson. In een tweet drukt hij uit wat vele Republikeinen denken: "Ik ben tamelijk zeker dat het team van Romney weet dat het verliest. En ik ben tamelijk zeker dat het niet weet wat het daartegen kan doen."

Volgens Poltico is zelfs binnen zijn eigen team gezegd dat Romney maar een "belabberde kandidaat" is. "Hij is geen geweldig politicus", zou een belangrijke adviseur van de multimiljonair hebben gezegd.

Mitt Simpelmans

Een andere gezaghebbende stem binnen de Republikeinse beweging is Peggy Noonan, gevreesde columniste van The Wall Street Journal. In een opiniestuk ('Mitt Simpelmans') eerder deze week schreef Rik Van Cauwelaert hoe zij, nadat ze in 2008 al Sarah Palin "met één pennentrek aan flarden schreef", nu ook Romney een stevige tik gaf: "Als gewezen speechschrijfster en raadgeefster van Ronald Reagan geniet Noonan een speciale status bij de Republikeinen. 'Zoals Romney in Boca Raton sprak, zo spreekt een grote leider niet', schreef Noonan."

Zelfkritiek

"Een kandidaat maakt dikwijls fouten", luidt de zelfkritiek van Romney. Maar voor teleurgestelde aanhangers is dit duidelijk een "understatement". (Belga/SD)

Onze partners