Mitt Romney wint Republikeinse voorverkiezing in Iowa

04/01/12 om 06:21 - Bijgewerkt om 06:21

Romney heeft slechts een handvol stemmen meer dan Rick Santorum.

Mitt Romney wint Republikeinse voorverkiezing in Iowa

© EPA

De caucus in Iowa was een van de spannendste voorverkiezing in de geschiedenis van de Republikeinse partij in de VS. Het werd een regelrechte nek-aan-nekrace tussen Mitt Romney en Rick Santorum: Romney kreeg 30.015 stemmen achter zijn naam, tegenover 30.007 voor zijn ultraconservatieve uitdager. Dat is een verschil van nauwelijks acht stemmen. Beiden haalden zo 25 procent van de stemmen.

Het succes van Santorum was onverwacht, aangezien hij veel minder financiële middelen heeft dan Romney voor zijn campagne. Santorum kwam ook pas enkele weken geleden aanzetten.

Ron Paul eindigt derde met 21 procent en Newt Gingrich volgt op ruime afstand op de vierde plaats, met slechts 13 procent van de stemmen. Rick Perry zou zo'n 13 procent halen. Michelle Bachmann, de uitgesproken Tea Party-kandidate, overtuigde 5 procent.

Iowa is de eerste staat waar de Republikeinen hun kandidaat kiezen om het in november op te nemen tegen president Barack Obama. Dat gebeurde via de zogenaamde caucus.

Rick Perry
Gouverneur van Texas Rick Perry, die een tijd aan de leiding stond in de peilingen en als winnaar getipt werd, zal de resultaten van de caucus in Iowa evalueren om te beslissen of er een weg voorwaarts is voor hem in de race om het Witte Huis, zo staat op de caucus-blog van de Amerikaanse zender CNN. Dat zou er volgens waarnemers op kunnen duiden dat hij er het bijltje bij neerlegt een dezer dagen.

Podium voor Romney, Santorum en Paul

De als gematigd beschouwde 64-jarige Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, wordt beschouwd als de kandidaat die het meeste kans maakt om Obama te verslaan op 6 november. De libertair Ron Paul maakte de voorbije weken evenwel een stevige opmars, terwijl Rick Santorum (53), de gewezen senator van Pennsylvania, gesteund wordt door bepaalde conservatieve christenen, die sterk staan in de landelijke staat.

Weg is nog lang

De zoektocht naar een uitdager voor Obama ligt in elk geval nog open. Iowa is een eerste belangrijke test voor de populariteit van de Republikeinse kandidaten, maar heeft een eerder symbolische betekenis voor wie uiteindelijk aan het langste eind trekt. Bij de vorige verkiezingen eindigde John McCain pas vierde en won Michael 'Mike' Huckabee. Toch werd uiteindelijk McCain de Republikeinse presidentskandidaat.

Op hun partijdag eind augustus beslissen de Republikeinen definitief wie het tegen Obama opneemt. De volgende caucus staat volgende week dinsdag in New Hampshire op het programma.

Romney en Santorum weten zich met het resultaat in Iowa alvast verzekerd van een nieuwe dynamiek in hun campagne. (Belga/TE/SD)

Onze partners