Mitt Romney wint nipt in Maine

12/02/12 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen Mitt Romney heeft de voorverkiezing nipt gewonnen in de staat Maine, in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Mitt Romney wint nipt in Maine

© Reuters

Dat meldt de Republikeinse partij in de staat. De voormalige gouverneur van Massachusetts haalde het met 39 procent van de stemmen, gevolgd door de Texaan Ron Paul met 36 procent van de stemmen. De winst in Maine is belangrijk voor Romney nadat hij dinsdag onverwacht verloor van de christelijke conservatief Rick Santorum.

'Duidelijke boodschap'

In Maine kreeg Santorum 18 procent van de stemmen en Newt Gingrich 6 procent. Na zijn overwinning zei Romney dat de kiezers een duidelijk boodschap sturen naar het Witte Huis. Volgens hem is het tijd voor iemand van buitenaf met veel levenservaring.

Romney, die wordt gesteund door vastgoedmagnaat Donald Trump, wil dat er een eind komt aan een overheid die eindeloos geld leent en te veel uitgeeft. De winst is een belangrijke opsteker voor Romney, omdat er steeds meer twijfel ontstond over of Romney de Republikeinse partij wel kon 'verenigen'.

Verkiezingen

De Amerikanen gaan pas op 28 februari weer naar de stembus om hun voorkeur uit te spreken voor de Republikeinse presidentskandidaat die het in november zal opnemen tegen president Barack Obama.

Op 6 maart is het Super Tuesday, een dag waarop in tien staten verkiezingen plaatshebben. Romney lag onlangs onder vuur nadat bekend werd dat hij over zijn hoge salaris een kleine hoeveelheid belasting betaalt. Ook zou hij zich geen zorgen maken om de allerarmsten in de Verenigde Staten. (Belga/RDM/Elsevier/SD)


Onze partners