Mitt Romney wint in vijf Amerikaanse staten

© Belga Picture

De Republikeinse kandidaat Mitt Romney heeftin de Verenigde Staten vijf voorverkiezingen gewonnen in de aanloop naar de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen.

In een toespraak in Manchester (New Hampshire) riep Romney zich inofficieel uit tot de uitdager van president Barack Obama, de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen op 6 november. “Een beter Amerika begint vannacht”, beloofde Romney zijn toehoorders.

Volgens voorlopige ramingen van meerdere Amerikaanse tv-zenders zegevierde Mitt Romney – die enkel weerwerk ondervindt van de twee verzwakte opponenten Newt Gingrich en Ron Paul – afgetekend in de staten New York, Delaware, Connecticut, Pennsylvania en Rhode Island, met scores tussen 56 pct en 67 pct van de stemmen.

“Na 43 voorverkiezingen, veel lange dagen en enkele lange nachten, kan ik met vertrouwen en dankbaarheid zeggen dat jullie mij een grote eer en plechtige verantwoordelijkheid hebben geschonken. Samen zullen we op 6 november zegevieren”, aldus Romney in een toespraak met de toon van een officieel aangeduide kandidaat. “Vannacht eindigt de ontgoocheling over de Obama-jaren”, klonk het nog.

Het vijfvoudige succes volstaat wel nog niet om het magische aantal van 1.144 afgevaardigden veilig te stellen, nodig voor de officiële nominatie op de partijconventie in augustus. Dat aantal zal de ex-gouverneur van Massachusetts volgens nieuwszender CNN pas in mei bereiken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content