Mitt Romney wint eerste debat tegen Obama

04/10/12 om 06:08 - Bijgewerkt om 06:08

In Denver ging vannacht het eerste debat van de Amerikaanse presidentscampagne door. De Republikeinse uitdager Mitt Romney trok meteen in de aanval. Barack Obama maakte een verrassend passieve indruk.

Het debat was de eerste van drie confrontaties tussen beide mannen. Onderwerp van gesprek was binnenlands beleid en de aanhoudend slabbakkende Amerikaanse economie.

"Zetten we dubbel in op het economische beleid waarmee we in deze rotzooi verzeild zijn geraakt", vroeg Obama, doelend op de Republikeinen, "of omhelzen we een nieuw economisch patriottisme dat zegt: 'Amerika is op zijn best als de middenklasse het goed doet'?"

"U bent vier jaar president geweest", stelde Romney daar tegenover. "De middenklasse wordt verpletterd."

De vraag van 5000 miljard

De kandidaten begonnen met een lange discussie over belastingen. Romney verraste door te stellen dat hij geen belastingsverklaring van 5000 miljard dollar wil doorvoeren die de rijken zou bevoordelen.

Feitencheckers die live te volgen waren op de Amerikaanse mediasites haalden die bewering meteen onderuit: Romney's verkiezingsplan is de belastingsvoeten verlagen met 20 procent, wat de Amerikaanse staatskas 5000 miljard dollar zou kosten en de hoogste inkomensgroepen proportioneel meer zou opleveren.

Romney stelde dat hij de belastingsdruk zou verlagen en dat compenseren door achterpoortjes en aftrekposten weg te werken. Obama liet vervolgens na om te vragen welke dat zouden zijn - een vraag die Mitt Romney al maanden krijgt en waar hij nooit op geantwoord heeft.

Obama lethargisch

Daarmee was de toon voor het hele debat gezet. Romney trok resoluut in de aanval en hamerde keer op keer op zijn 'talking points'. Obama liet na om in de tegenaanval te gaan. Sterker nog: de president maakte een verrassend lethargische indruk. Hij maakte nauwelijks oogcontact met Romney en kon zijn ongeduld nauwelijks verbergen.

Hetzelfde scenario speelde zich af met een aantal andere gespreksonderwerpen. Romney toonde zich trots op de ziektehervorming die hij in 2005 doorvoerde als gouverneur van Massachusetts en die vervolgens de blauwdruk werd voor 'Obamacare', de ziektewet die de president doorvoerde in 2010.

Romney wil Obamacare echter schrappen. De vraag die iedereen verwacht had, was waarom wat goed is voor Massachsuetts niet goed is voor de hele VS. Ook daar liet Obama echter een open doelkans liggen.

Obama sprak evenmin over Romney's controversiële verleden als CEO van de investeringsfirma Bain Capital, zijn Zwitserse bankrekeningen of zijn uitspraak dat hij niet bekommerd is om de 47 procent van de Amerikaanse bevolking die niet genoeg verdient om inkomensbelastingen te betalen.

Romney meesterlijk

Of Obama daarmee een vooraf bepaalde staregie volgde om behoudend te spelen, is een open vraag, maar duidelijk was dat die strategie faalde, terwijl Romney zijn debatplan meesterlijk uitvoerde. Romney moest winnen om iets te beginnen doen aan zijn achterstand in de peilingen en deed dat ook.

Romney pakte meermaals uit met zijn bewering dat Obama 716 miljard dollar wil bezuinigen op Medicare, de ziekteverzekering voor ouderen. Ook dat is een bewering die door de feitencheckers keer op keer fout bevonden is, maar Obama slaagde er niet in om er een afdoend antwoord op te formuleren.

Romney presenteerde zichzelf als de man met ervaring uit het zakenleven die weet hoe bij banen moet creëren. Obama liet na om op te merken dat Massachusetts ten tijde van Mitt Romney de 47ste van de 50 Amerikaanse staten was qua jobcreatie.

Blij dat hij er stond

Dat Romney sterk uit de hoek zou komen, werd algemeen verwacht. Hij doorstond tijdens de Republikeinse voorverkiezingen meer dan twintig debatten, terwijl Obama sinds de presidentscampagne van 2008 niet meer gedebatteerd heeft.

De verrassing van de dag was echter hoe slap Obama uit de hoek kwam. Romney had met brio gewonnen zei James Carville, destijds de campagnegoeroe van Bill Clinton, op CNN. "Ik heb heel hard mijn best gedaan om die conclusie niet te bereiken, maar ik kan niet anders." Ook Carville wees op Obama's passiviteit. "Het zag eruit alsof Romney hier wilde zijn en president Obama niet. Romney was blij dat er stond."

Rode alarmlichtjes

In een CNN-peiling meteen na afloop bij geregistreerde kiezers die het debat hadden gezien, zei 67 procent dat Romney gewonnen had. Slechts 25 procent koos voor Obama. Hoeveel invloed dit debat zal hebben op de verkiezingspeilingen zal ten vroegste over enkele dagen duidelijk worden.

Elke minuut van het debat zal de komende dagen geanalyseerd worden in de Amerikaanse media. Onvermijdelijk zullen dan een aantal onwaarheden die Romney debiteerde onder de loep genomen worden. Dat kan de nederlaag ietwat verzachten voor Obama.

Het volgende debat gaat door op 16 oktober en gaat over buitenlands beleid. Uitkijken wordt of Obama zich herpakt. Het lijdt alvast weinig twijfel dat er na vannacht rode alarmlichtjes knipperen in het Obama-kamp.

"Obama heeft Romney weer in de race gelaten", zei Steve Schmidt, in 2008 de campagneleider van de Republikein John McCain, op de nieuwszender MSNBC. "Mitt Romney heeft de laatste weken veel fouten gemaakt en daarvan zijn er nu veel weer uitgegomd." (TV)

Onze partners