Mitt Romney wil nu toch delen van Obamacare behouden (VIDEO)

11/09/12 om 03:34 - Bijgewerkt om 03:34

Nadat hij maanden heeft gezegd dat hij Barack Obama's ziektewet zou herroepen, wil de Republikeinse VS-presidentskandidaat daar nu toch een aantal populaire onderdelen van bewaren.

Mitt Romney wil nu toch delen van Obamacare behouden (VIDEO)

© Reuters

Het krachtig veroordelen van 'Obamacare', de nieuwe ziektewet die president Barack Obama in 2010 goedgekeurd kreeg, is een verplicht nummer voor iedere Republikeinse kandidaat. Zo ook Mitt Romney, die met als veel van zijn partijgenoten al maanden pleit voor 'Repeal and replace', het herroepen en vervangen van de ziektewet.

Op het op het politieke debatprogramma 'Meet the Press' van de televisiezender NBC gaf Romney echter aan dat niet de hele nieuwe ziektewet een gedrocht is.

"Ik ga niet de hele gezondheidshervorming herroepen", zei hij. "Er zijn een aantal dingen die ik goed vind in de gezondheidshervorming. Eén is ervoor zorgen dat mensen met vooraf bestaande kwalen verzekering kunnen krijgen."

Afgezwakt

Daarmee schaarde Romney zich achter één van de populairste onderdelen van Obama's hervorming. Zijn campagnehoofdkwartier zwakte die bewering echter meteen alweer gedeeltelijk af.

Volgens woordvoerders daar die geciteerd werden door diverse Amerikaanse media zou alleen wie voordien al doorlopend verzekerd was niet geweigerd kunnen worden voor vooraf bestaande kwalen.

Volgens de Democraten betekent dat niet meer dan dat mensen die ziek en al verzekerd zijn hun polis niet kunnen verliezen. Onder Obama's ziektewet kan ook wie geen verzekering heeft niet geweigerd worden.

Achterpoortjes
Het was maar een van meerdere problemen die Romney en zijn team de voorbije dagen hadden om hun plannen coherent uit te leggen.

Romney is ook van plan om een fikse belastingverlaging doorvoeren en wil die betalen met het sluiten van achterpoortjes in de fiscale wetgeving. Toen hem gevraagd werd van welke achterpoortje hij af wil, had hij daar geen antwoord op.

Zijn running mate Paul Ryan, die op het programma 'This Week' van de zender ABC zat, gaf ondanks herhaaldelijk aandringen evenmin een antwoord op diezelfde vraag.

Marihuana
Romney zei in zijn uitgebreide 'Meet the Press'-interview ook dat de Republikeinen een vergissing gemaakt toen ze vorig jaar instemden met besparingen in de militaire uitgaven die automatisch van kracht zouden worden als er voor het einde van dit jaar geen nieuwe regeling komt om het begrotingstekort klein te krijgen.

Eén probleem: Paul Ryan stemde als lid van het Huis van Afgevaardigden (het Amerikaanse equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers) vóór dat compromis. Toen hijj op nog een ander politiek praatprogramma, Face The Nation, met die stem geconfronteerd werd, doorstond hij enige oncomfortabele momenten.

En daar hield het niet bij op. Aan een plaatselijke televisiezender in Colorado zei Ryan dat Amerikaanse staten wat hem betreft zelf mogen beslissen of ze marihuana legaliseren voor medisch gebruik. Even later moest zijn woordvoerder alweer het bericht de wereld in sturen dat Ryan het wel degelijk eens is met zijn kopman Mitt Romney dat marihuana nooit gelegaliseerd mag worden.

God op de dollar

Eén ding waarover binnen de Romney-campagne geen onenigheid of verwarring bestond, was Mitt Romney 's bewering dat Barack Obama God van de Amerikaanse muntstukken wil halen. "Ik zal God niet uit ons programma halen, ik zal God niet van de muntstukken halen en ik zal God niet uit mijn hart weghalen", zei Romney tijdens een toespraak in Virginia.

Plannen om God van de dollarmuntjes te verwijderen zijn van Obama echter niet bekend. Zijn woordvoerster Jen Psaki zei dat de kans daarop even groot is als de kans "dat aliens Florida aanvallen." (TV)


Onze partners