Mitt Romney onder vuur voor buitenlandse bankrekeningen

04/07/12 om 03:24 - Bijgewerkt om 03:24

In de VS is er controverse over het privéfortuin van presidentskandidaat Mitt Romney. Die zou een onbekend - maar indrukwekkend - bedrag geparkeerd hebben op voor de Amerikaanse fiscus onzichtbare offshore-rekeningen.

Mitt Romney onder vuur voor buitenlandse bankrekeningen

© Reuters

Ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney is volgens de meeste courante schattingen om en bij de 200 miljoen dollar (160 miljoen euro) waard. Volgens het blad Vanity Fair kan dat echter nog een stuk meer zijn. Hoeveel meer is echter niet te zeggen, want dat geld zou op via allerlei vernuftige constructies naar buitenlandse rekeningen versluisd zijn.

Romney houdt er volgens Vanity Fair onder andere postbusfirma's op na in Bermuda en de Kaaimaneilanden en rekeningen in Zwitserland en Luxemburg. Hij zou in binnen- en buitenland allerlei fiscale spitstechnologie gebruiken om de Amerikaanse fiscus te ontwijken.

14,5 procent belastingen

De onthullingen bestendigen de aanvallen van het Obama-kamp. Dat schildert Romney steevast af als een roofkapitalist die nauwelijks belastingen betaalt en voor wie andere regels gelden dan voor gewone Amerikanen.

Romney gaf tijdens de voorverkiezingen na lang aandringen zijn belastingsaangiften voor 2010 en 2011 vrij. Daaruit blijkt dat hij in die twee jaar 42 miljoen dollar verdiende aan zij invsteringen (Romney renteniert) en daar slechts 14,5 procent belastingen op betaalde.

Twee jaar is overigens karig. Gebruikelijk geven Amerikaanse presidentskandidaten veel meer belastingsbrieven vrij.

Fiscale superheld

Niemand heeft Romney ooit van fraude beschuldigd. Zelf stelt hij dat hij dankzij die constructies geen cent minder belastingen betaalt. Maar volgens Vanity Fair begeeft de Republikeinse nominee zich wel op het randje.

"Romney, als een superheld die salto's maakt door een web van laserstralen terwijl alle anderen getroffen worden, is zeker een opmerkelijke financiële acrobaat", schrijft Vanity Fair. "Maar een nauwgezette analyse van zijn financiële en zakelijke activiteiten, toont ook een man die zich, zoals andere Wall Street-titanen, comfortabel voelt in de grijze zone."

Romney-bashen

De Obama-campagne gebruikte het Vanity Fair-artikel als startschot voor een nieuwe ronde Romney-Bashen volgens het beproefde recept.

Op Obama's website verscheen prompt een wereldkaart met de landen waar Romney volgens Vanity Fair geld geparkeerd heeft. "Heeft Mitt Romney VS-belastingen ontweken door miljoenen te investeren in belastingsparadijzen?', bloklettert de webpagina: "We zullen het nooit weten, omdat hij zijn belastingsaangiften niet vrijgeeft."

"In Mitt Romney's economische filosofie gaat winstmaximalisatie altijd boven alles", zei Obama's woordvoerder Ben LaBolt. "Zelfs als dat betekent dat hij weigert om op Amerika en zijn werknemers te wedden."

"President Obama's aanvallen op Mitt Romney zijn keer op keer vals gebleken", schoot de Romney-campagne terug. "Dit is het nieuwste voorbeeld van president Obama en zijn politieke machine die eender wat zeggen of doen om de aandacht af te leiden van zijn rampzalige palmares van de laatste vier jaar." (TV)

Onze partners