Mitt Romney kiest voor Paul Ryan als running mate

11/08/12 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:12

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft bevestigd dat hij voor parlementslid Paul Ryan kiest als running mate.

Mitt Romney kiest voor Paul Ryan als running mate

© Reuters

De Republikein Mitt Romney heeft bevestigd dat hij voor parlementslid Paul Ryan uit de staat Wisconsin heeft gekozen als running mate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Hij stuurde de naam van zijn running mate via een smartphone-app de wereld in. De namen voor de Republikeinse running mate die de voorbije dagen circuleerden, waren parlementslid Paul Ryan en ex-gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty.

De 42-jarige Ryan heeft een conservatief profiel. Hij is de voorzitter van de commissie Begroting in het Huis van Afgevaardigden. Hij viel in het verleden de torenhoge staatsschuld aan en pleit voor een nieuwe economische aanpak.

Ryan werd al zeven keer verkozen in het Huis en werkt al bijna zijn halve leven in het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres.

Niet zonder risico
Paul Ryan is een keuze die niet vrij van risico is, omdat hij de auteur is van een controversieel begrotingsplan. Dat wordt door de Democraten verguisd omdat het onder andere de belastingen voor de rijken verder zou verlagen en Medicare, de populaire openbare ziekteverzekering voor ouderen, zou privatiseren.

De aanduiding van Paul Ryan kan de conservatieve basis van de Republikeinse partij, die terughoudend was om Romney haar volledige steun te geven, overtuigen. Onbesliste kiezers zouden daarentegen kunnen afhaken.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op zes november. Romney loopt de laatste weken steeds meer achter president Barack Obama aan in de peilingen. (Belga/TV/TE)

Onze partners