Mitt Romney in verlegenheid door gelekte financiële documenten

25/08/12 om 01:49 - Bijgewerkt om 01:49

Documenten van zijn firma Bain Capital werpen licht op hoe de Republikeinse VS-presidentskandidaat zijn offshore-investeringen beheert - en zijn belastingsvoet laag houdt.

Mitt Romney in verlegenheid door gelekte financiële documenten

© Reuters

De 950 gelekte pagina's werden gepubliceerd door de Amerikaanse website Gawker. Mitt Romney richtte Bain op in de jaren tachtig en was er tot in de jaren negentig CEO.

De documenten tonen niet aan dat Romney gefraudeerd zou hebben. Ze tonen ook niet definitief aan hoe de presidentskandidaat, wiens vermogen op meer dan 200 miljoen dollar geschat wordt, er naar eigen zeggen al een decennium in slaagt om nooit minder dan 13 procent belastingen te betalen.

Maar de documenten onthullen wel "de verbijsterende, doolhofachtige en diepgaand ondoorzichtige manier waarop Mitt Romney zijn rijkdom beheert", schrijft Gawker.

'Blockers'

Bekend was al dat Romney geld parkeert in belastingsparadijzen als Bermuda, de Kaaimaneilanden, Luxemburg en Zwitserland. Uit de nu gelekte documenten blijkt dat Bain in de Kaaimaneilanden gebruik maakt van zogenaamde 'blockers': postbusfirma's die het ontwijken van VS-belastingen mogelijk maken.

Romney heeft belangen in meerdere Bain-investeringsfondsen op de Kaaimaneilanden die met zulke blockers werken. In een statement van één daarvan staat expliciet dat het "de intentie heeft om zijn zaken zo te regelen dat het niet het voorwerp is van Amerikaanse belastingen of voorheffingen." Er is echter geen bewijs dat Romney zelf belastingen ontweken heeft.

Romney zou ook fiscale spitstechnologie gebruiken waarmee managementspremies omgezet worden in kapitaalwinsten. Dat is niet illegaal, maar met 15 procent worden winsten uit kapitaal wel de helft minder belast.

Volgens de Romney's campagnehoofdkwartier gebruikt de kandidaat de buitenlandse investeringsfondsen niet om VS-belastingen te ontduiken. Bovendien zit zijn geld in een 'blind trust', waar hij zelf niet de beheerder van is.

Conventie

Maandag begint in Tampa de Republikeinse Conventie. Daar zal Romney officieel de presidentiële nominatie van zijn partij aanvaarden. Met deze gelekte documenten komt luttele dagen voor die hoogmis de controverse over zijn financiële achtergrond weer volop in de media.

Tegen de Amerikaanse presidentiële traditie in maakte Romney tot nu toe slechts één belastingsaangifte publiek. Daaruit bleek dat hij in 2010 niet meer dan 13,9 procent betaalde op een inkomen van meer dan 20 miljoen dollar - een veel lager percentage dan de gemiddelde Amerikaan. (TV)

Onze partners