Mitt Romney heeft een running mate gekozen

11/08/12 om 06:07 - Bijgewerkt om 06:07

De Republikeinse VS-presidentskandidaat Mitt Romney maakt vandaag bekend wie zijn running mate wordt. Verschillende Amerikaanse media noemen de naam van Congreslid Paul Ryan.

Mitt Romney heeft een running mate gekozen

© Reuters

Romney zal de aankondiging doen om kwart voor negen Amerikaanse tijd, wanneer hij in Norfolk (Virginia) het uit de vaart genomen slagschip USS Wisconsin bezoekt.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op zes november. Romney loopt de laatste weken steeds meer achter president Barack Obama aan in de peilingen. De keuze van een vicepresident kan zijn campagne nieuwe vaart geven.

Ryan en Pawlenty op kop

Volgens de Amerikaanse media heeft Romney de kandidaten voor de job ondertussen telefonisch ingelicht of ze het al dan niet haalden. De grote kanshebbers wier namen de voorbije dagen circuleerden, zijn Congresman Paul Ryan en ex-gouverneur van Minnesota Tim Pawlenty.

Ryan is jong (43) en ligt bijzonder goed bij de Republikeinse achterban. Hij zou echter een keuze zijn die niet vrij van risico is, omdat hij de auteur is van een controversieel begrotingsplan. Dat wordt door de Democraten verguisd omdat het onder andere de belastingen voor de rijken verder zou verlagen en Medicare, de populaire openbare ziekteverzekering voor ouderen, zou privatiseren.

De aanduiding van Ryan Paul kan de conservatieve basis van de Republikeinse partij, die terughoudend was om Romney haar volledige steun te geven, overtuigen, zo luidt het. Onbesliste kiezers zouden daarentegen kunnen afhaken.

Pawlenty geldt als de veilige keuze. Hij zou niet voor een opstoot van enthousiasme zorgen bij de Republikeinse basis, maar hij zou ook niet de levensbelangrijke centrumkiezers wegjagen, wat Ryan wel dreigt te doen. Voordeel van Pawlenty is dat hij van bescheiden komaf is en dus voor een contrast zou zorgen met de rijke Romney, die het vaak moeilijk heeft om met gewone Amerikanen te communiceren.

Outsiders

Een derde kanshebber is senator Rob Portman uit Ohio. Portman was directeur van het Office of Budget and Management onder president George W. Bush en kent de begrotingdossiers dus als zijn broekzak. Dat hij uit Ohio komt, is misschien nog zijn grootste troef: die staat wordt mogelijk beslissend voor de uitslag op zes november en Romney heeft er een achterstand in de peilingen goed te maken.

Andere outsiders zijn de gouverneurs Bobby Jindal van Louisiana, Chris Christie van New Jersey en Bob McDonnell van Virginia, en senator Marco Rubio uit Florida. Net zoals vier jaar terug, toen John McCain onverwacht uitpakte met Sarah Palin, is een verrassing echter niet uigesloten. (TV)

Onze partners