Mitt Romney haalt in Israël banden aan

29/07/12 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Met een bezoek aan Israël, de tweede stop van zijn internationale tournee, probeert de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen Mitt Romney Israëlisch gezinde kiezers te winnen.

Mitt Romney haalt in Israël banden aan

© AFP

Romney ziet tijdens zijn bezoek vooral Israëlische politici. Aan Palestijnse zijde maakt hij enkel even tijd voor de Palestijnse premier Salam Fayyad. Met president Mahmoud Abbas is geen onderhoud voorzien.

Actie tegen Iran

Zondagochtend sprak hij met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Israëlisch president Shimon Peres onder meer over Iran en Syrië. Zo is het "nucleaire risico" dat Iran vormt tegenover Israël, de regio en de hele wereld, "onaanvaardbaar", beaamde Romney.

De Republikeinse presidentskandidaat verzekerde Netanyahu dat "er verder actie zal ondernomen worden om Iran te laten afzien van zijn nucleaire dwaasheid".

Syrië en Egypte

Hij zei ook Israëls zorgen om ontwikkelingen in de buurlanden Egypte en Syrië te delen. Romney beschuldigde Syrisch president Bashar al-Assad ervan "ondenkbare horrordaden te stellen tegenover zijn eigen volk".

En in de hoedanigheid van Amerikaans president zou hij zijn gewicht in de schaal werpen om Egypte - waar sinds de verkiezingen van juni de Moslimbroederschap aan zet is - het vredesverdrag uit 1979 te laten respecteren.

Controverse

Maandag reist Romney door naar Polen. De eerste stop van zijn internationaal charmeoffensief was Londen, waar Romney zich echter negatief in de schijnwerpers werkte. Voor zijn bezoek aan de openingsceremonie betwijfelde Romney namelijk of Groot-Brittannië in staat is een evenement van dergelijke omvang te organiseren. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners