Mitt Romney excuseert zich voor pesten homoseksuele klasgenootjes

10/05/12 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:21

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft zich op Fox Radio geëxcuseerd voor het feit dat hij als leerling op de middelbare school homoseksuele klasgenootjes pestte. 'Ik wist niet dat ze homo waren'

Mitt Romney excuseert zich voor pesten homoseksuele klasgenootjes

© Reuters


Eén dag nadat de Amarikaanse president Barack Obama zich als eerste president ooit uitsprak voor het homohuwelijk, wordt zijn uitdager Mitt Romney (een uitgesproken tegenstander van het homohuwelijk) in de verdediging gedrongen door een artikel in The Washington Post.

In het krantenartikel wordt uitvoerig beschreven hoe Romney in zijn middelbare schooltijd een pestkop was. Hij maakte blijkbaar weinig onderscheid in zijn slachtoffers maar hij zou zijn pesterijen vooral richten op homoseksuele klasgenootjes.

Haar afgekniptDaarbij worden meerdere voorvallen in detail beschreven. Romney zou zo een homoseksuele klasgenoot hebben aangevallen, hem op de grond hebben gegooid en zijn haar afgeknipt hebben. De krant suggereert dat het incident getuigde van homofobie.

Na de publicatie van het artikel maakte Romney vanochtend tijdens een niet eerder gepland interview op Fox Radio uitvoerig zijn excuses.

'Domme dingen gedaan'
'De krant schrijft over het feit dat ik heel wat practical jokes uithaalde in mijn middelbare schooltijd,' zei Romney. 'Ze hebben het over sommige voorvallen waardoor ik nu moet toegeven dat ik domme dingen heb gedaan. Als ik daarmee iemand heb beledigd of gekwestst, dan wil ik me daar nu voor verontschuldigen.'

Romney herhaalde even later zijn excuses. 'Sommige van mijn practical jokes op de middelbare school gingen misschien te ver. Daarvoor verontschuldig ik me vandaag.'

Homohuwelijk
Volgens The Huffington Post is het in de Verenigde Staten ongezien dat de middelbare schooltijd van een presidentskandidaat ter sprake komt tijdens een kiescampagne. Het feit dat president Barack Obama zich openlijk uitsprak voor het homohuwelijk creëerde een context die de feiten wel relevant zouden kunnen maken.

Nadat hij zich herhaaldelijk verontschuligd had, ontkende Romney dat de pesterijen een uiting waren van homofoob gedrag. 'Ik wist niet dat de mensen die betrokken waren, homoseksueel waren. Ze kwamen pas jaren later uit kast. Ik maak me niet al te veel zorgen over dit artikel. Ik groeide op in een ruimdenkende en tolerante omgeving. Wat ik uithaalde op de middelbare school, had niets te maken met discriminatie van homo's.'

'Ik wist niet dat hij homo was'
Over het incident waarbij hij het haar van een klasgenoot zou hebben afgeknipt, zegt hij dat hij het zich niet kan herinneren. 'Ik kan me daar niets van herinneren, maar ik weet wel dat ik toen niet wist dat die man homo was.

Volgens The Huffington Post wordt Romney steeds vaker in de verdediging gedrongen als het gaat om sociale thema's. 'Dat werd in het interview op Fox Radio nog maar eens duidelijk door de nerveuze lachjes die de presidentskandidaat liet volgen op elk antwoord.' (EE)

Onze partners