Mitt Romney: ‘Elk jaar minstens 13 procent belastingen betaald’

© Reuters

VS-presidentskandidaat Mitt Romney zegt dat hij de laatste tien jaar nooit minder dan 13 procent aan de fiscus heeft betaald. Of hij daarmee de controverse over zijn belastingsbrieven kan beëindigen, is de vraag.

“Ieder jaar heb ik minstens 13 procent betaald”, zei Romney in South Carolina. Hij voegde eraan toe dat hij de aanhoudende belangstelling voor zijn belastingsbrieven “enggeestig” vindt in vergelijking met de problemen waar de VS voor staat.

De al maanden aan de gang zijnde controverse vindt haar oorspong in de weigering van de Republikeinse kandidaat om meer dan twee belastingsaangiftes publiek te maken. Doorgaans geven Amerikaanse presidentskandidaten er veel meer vrij, een praktijk die begonnen werd door Romney’s eigen vader George, toen die in de jaren zestig en gooi deed naar het Witte Huis.

Groter doelwit

De Democraten eisen dat Romney meer belastingsbrieven vrijgeeft. Volgens Harry Reid, de voorzitter van de Senaat, heeft Romney al jaren geen belastingen betaald. Hij zegt dat gehoord te hebben van investeerders bij Bain Capital, de financiële firma waar Romney lang baas van was. Reid heeft daar overigens geen bewijzen voor en weigert de namen van zijn bronnen te noemen.

Uit de ene belastingsaangifte die Romney wel vrijgaf, die van 2010 (2011 zou binnenkort volgen), blijkt dat hij dat jaar 13,9 procent aan de fiscus betaald had, op een inkomen van meer dan 20 miljoen dollar.

Dat is een stuk minder dan het gemiddelde Amerikaanse gezin. Romney’s vermogen wordt op meer dan 200 miljoen dollar geschat.

De Romney’s zijn niet van plan om meer belastingsaangiften op tafel te gooien, zij Anne Romney, de vrouw van de kandidaat, tijdens een interview met de televisiezender NBC. “De enige reden waarom we niet meer vrijgeven, is dat we dan een groter doelwit worden”, zei ze. “Er zullen geen belastingsaangiftes meer worden vrijgegeven.”

‘Bewijs het’

Die uitleg is echter onvoldoende voor de Democraten. Hoe meer Romney weigert om zijn geldzaken publiek te maken, hoe meer zij ervan overtuigd raken dat hij wat te verbergen heeft. De krant The Boston Globe schreef recent dat Romney er bankrekeningen op na houdt in Luxemburg en Zwitserland, en postbusfirma’s in Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Romney’s uitspraak dat hij tien jaar aan een stuk nooit minder betaald heeft dan 13 procent wekte bij de Democraten alvast geen vertrouwen. “Eerst zien en dan geloven”, reageerde Harry Reid. De reactie van de Obama-campagne was nog korter: “bewijs het.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content