Mitt Romney bezoekt Europa

© Reuters

De Republikeinse VS-presidentskandidaat is morgen te gast op de opening van de Olympische Spelen. Daarna bezoekt hij Polen en Israel.

Buitenlands beleid is een aanzienlijk deel van de baan van de Amerikaanse president. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat presidentskandidaten op reis gaan om aan te tonen dat ze klaar zijn voor het gezelschap van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Ook Barack Obama deed dat. Rond deze tijd vier jaar geleden sprak hij een mensenmassa van 250.000 mensen toe in Berlijn.

Olympische Spelen

Romney begint zijn trip in Londen, waar hij de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal bijwonen. Romney kent de Spelen, want hij was zelf de organisator van de Winterspelen in Salt Lake City in 2002. In Londen ontmoet Romney ook de Britse eerste minister David Cameron.

Vervolgens gaat het naar Israel. Daar zal Romney proberen om het contrast te maken met Obama, die dat land nog niet bezocht heeft en zich volgens de Republikeinen te soft opstelt in het Israëlisch-Palestijnse conflict (en het buitenlands beleid in het algemeen).

Ook niet te onderschatten: hoewel Amerikaanse joden doorgaans voor Democraten stemmen, is er ook en conservatieve vleugel in de gemeenschap die te overtuigen is met een harde lijn pro-Israel. Hun stemmen kan Romney buitengewoon goed gebruiken.

In Polen ontmoet Romney vervolgens premier Donald Tusk en de legendarische vakbondsleider en politicus Lech Walesa.

Faux-pas

Wat Romney in principe niet zal doen tijdens zijn reis, is president Obama openlijk bekritiseren. In de VS geldt de gouden regel dat de partijpolitieke meningsverschillen ophouden bij de landsgrenzen. Overtreedt Romney die regel, dan zal dat op het thuisfront als een faux-pas gelden en tegen hem gebruikt worden.

Romney zal niet dezelfde menigtes op de been brengen als Obama in 2008. Maar dat komt hem niet slecht uit. Bij zijn Amerikaanse kiespubliek heeft Europa namelijk de naam dat het bevolkt wordt door nuffige hangmatsocialisten die leven op kaas en wijn. Je bent er dus beter niet té populair.

Romney kent Europa nochtans goed. Als jonge mormoonse missionaris woonde hij een tijdlang in Frankrijk. Hij spreekt uitstekend Frans, al weigert hij steevast om interviews in die taal te doen. Frans spreken wordt bij de Republikeinse achterban ook al gezien als een bewijs van snobisme en elitarisme.

Eurozone

Europa kan overigens een belangrijke factor worden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als er nog veel meer misgaat met de euro, zal dat een rechtstreekse weerslag hebben op de Amerikaanse economie.

Vreemd genoeg zal Romney op zijn Europese trip echter geen voet zetten in de eurozone. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content