Mitt Romney beledigt de Palestijnen bij bezoek aan Israel

31/07/12 om 03:51 - Bijgewerkt om 03:51

Na zijn opgemerkte doortocht in Londen heeft VS-presidentskandidaat Mitt Romney nu ook voor ophef gezorgd in Israel. Deze keer kreeg hij de Palestijnen kwaad.

Mitt Romney beledigt de Palestijnen bij bezoek aan Israel

© Reuters

Romney is bezig aan een buitenlandse campagnereis. Met bezoeken aan Londen, Israel en Polen, waar hij maandag aankwam, moet hij de kiezers thuis ervan overtuigen dat hij thuis is onder wereldleiders.

In Israel deed Romney zich opmerken met de uitspraak dat dat land het economisch beter doet dan de Palestijnse gebieden omdat het een superieure cultuur heeft - én hulp krijgt van God. Dat kwam hem op woedende reacties te staan van de Palestijnen.

De hand van de Voorzienigheid

Romney deed de gewraakte uitspraak tijdens een fundraiser in Jeruzalem. Onder de aanwezigen bevond zich Sheldon Adelson, de casinomagnaat uit Las Vegas die verklaard heeft dat hij eigenhandig honderd miljoen dollar wil uitgeven om Barack Obama uit het Witte Huis te krijgen.

"Als je hier komt en je ziet het BBP per capita in Israel, wat ongeveer 21.000 dollar (17.000 euro) is", zei Romney, "En je vergelijkt dat met het BBP per capita aan de overkant, in de gebieden die bestuurd worden door de Palestijnse Autoriteit, wat meer in de buurt ligt van 10.000 dollar (8000 euro), dan zie je een groot verschil in economische vitaliteit."

"Cultuur maakt alle verschil", vervolgde de Republikeinse kandidaat. "En wanneer ik hier kom, deze stad aanschouw en over de prestaties van de mensen in dit land denk, erken ik de kracht van - op zijn minst - cultuur en een aantal andere dingen. Eén daarvan is de hand van de Voorzienigheid."

Veel te leren

"Dat is een racistisch statement", reageerde de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat. "Deze man schijnt zich niet te realiseren dat de Palestijnse economie haar potentieel niet kan bereiken omdat er een Israëlische bezetting is. Als hij dat niet weet, heeft hij veel te leren. De schade die hij de Amerikaanse belangen in de regio berokkend heeft, is enorm."

Na zijn doortocht in Londen, waar hij een storm van protest uitlokte door de organisatie van de Olympische Spelen bekritiseren, leidden Romney's uitspraken in Israel in de Amerikaanse media tot een nieuwe vragenronde over zijn geschiktheid voor de diplomatieke kant van het presidentschap.

Romney had zijn cijfers fout, merkten heel wat media op. Volgens de Wereldbank is het BBP (Bruto Binnenlands Product) per capita in Israel 31.282 dollar (25.500 euro), tegenover 1600 dollar (1300 euro) voor de Palestijnen.

Aanval op Iran

Romney en zijn mensen lieten zich in Israel ook op een aantal andere uitschuivers betrappen. Zo moest buitenlandadviseur Dan Senor een uitspraak terugnemen dat Romney als president achter Israel zou staan als dat land op eigen houtje Iran zou aanvallen. Een paar uur later liet de Romney-campagne weten dat dat niet de mening van de kandidaat is, maar dat Romney vindt dat voor Iran alle opties op tafel moeten liggen.

Romney zelf merkte in Jeruzalem bewonderend op dat Israel slechts 8 procent van zijn BBP uitgeeft aan gezondheidzorg, terwijl dat in de VS 18 procent is. "Wij moeten niet alleen manieren vinden om meer mensen gezondheidszorg aan te bieden, maar ook om de kosten daarvan te drukken", zei Romney

Dat is merkwaardig, want Israel heeft universele, openbare ziekteverzekering die voor alle burgers verplicht is. De kosten worden er gedrukt door strenge overheidcontrole. En dat zijn dingen waar Romney's eigen Republikeinse partij in de VS een hartsgrondige afkeer van heeft. (TV)

Onze partners