Mississippi laat wapendracht toe in kerken - ook zonder vergunning

15/04/16 om 22:23 - Bijgewerkt om 22:25

Gouverneur Phil Bryant van de zuidelijke Amerikaanse deelstaat Mississippi heeft zijn handtekening gezet onder een wet die leden van sommige kerken - sowieso geen moskeeën - het recht geeft wapenlessen te volgen opdat zij hun congregaties fysieke bescherming kunnen bieden.

Mississippi laat wapendracht toe in kerken - ook zonder vergunning

Gouvernor Phil Bryant van Mississippi © REUTERS

De wet gaat onder de naam 'Church Protection Act'.

De wet voorziet dat kerkraden mensen kunnen voordragen voor een speciale opleiding, en dat de uitverkorenen met een verborgen wapen in kerk mogen zijn. Voorts stelt de wet ook mensen zonder wapenvergunning in staat om met handwapens ter kerke te gaan.

Het wetsvoorstel is het werk van een dominee van de Baptisten in samenwerking met een parlementslid, Andy Gipson, en is een reactie op het bloedbad in een zwarte kerk in Charleston, South Carolina, waar een racistische extremist in juni vorig jaar 9 zwarte leden van een bijbelklas doodschoot.

"Ik wou dat we in een wereld zouden leven, waarin deze wet niet nodig is", aldus Gipson.

Hij kreeg veel tegenwind, onder meer van de Mississippi Association of Police Chiefs, die vinden dat de wet het vergunningssysteem in het gedrang brengt.

Maar nadat de wet werd goedgekeurd in de beide kamers van de staat, werd ze officieel van kracht met de handtekening van de gouverneur.

(Belga/RR)

Onze partners