"Mislukte aanslag New York niet van Al-Qaeda of taliban"

03/05/10 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:34

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat de mislukte aanslag op Times Square het werk was van Al-Qaeda of een andere grote terreurgroepering.

"Mislukte aanslag New York niet van Al-Qaeda of taliban"

© Epa

Bloomberg reageerde op een boodschap op het internet, waarin de Pakistaanse taliban de mislukte aanslag opeisen. Die zou bedoeld zijn geweest als represaille voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Noordwest-Pakistan.

Dood?
Het Amerikaanse IntelCenter, dat toezicht houdt op radicale islamitische websites, meldt intussen dat ook een videoboodschap is opgedoken waarin Hakimullah Mehsud, de leider van de Pakistaanse taliban, aanslagen op grote steden aankondigt.

De video zou dateren van begin april. Nochtans zou Mehsud in januari gedood zijn tijdens een luchtaanval van het Amerikaanse leger. Maar diverse Amerikaanse media meldden vorige week dat de talibanleider de aanslag mogelijk overleefde.

Bomauto
De politie ontruimde zaterdagavond Times Square, een van de drukste plaatsen van New York, nadat rook opstijgt uit een geparkeerde blauwe Nissan Pathfinder. Het bleek te gaan om een geïmproviseerde bomauto, volgestouwd met vuurwerk, propaantanks en benzine. De veiligheidsdiensten ontmantelden het tuig.

Volgens Bloomberg maken de speurders jacht op een blanke veertiger, die zich zaterdagavond verdacht gedroeg op de plaats van de misdaad.

President Barack Obama beloofde zondag in New Orleans dat de verantwoordelijken van de mislukte aanslag zullen gevonden en gestraft worden.

South Park
Politiecommandant Raymond Kelly sluit niet uit dat het gebouw van het mediaconcern Viacom, vlakbij Times Square, het doelwit van de aanslag was.

Twee weken geleden ontstond immers controverse door een aflevering van de Amerikaanse animatieserie South Park waarin de profeet Mohammed mogelijk zou worden afgebeeld. Radicale moslims bedreigde de makers Trey Parken en Matt Stone daarop met de dood.

Times Square in New York

Grotere kaart weergeven

Onze partners