Minstens tien doden, waarvan vijf kinderen, bij scheepsramp voor Griekse kust

23/12/15 om 07:16 - Bijgewerkt om 07:16

Bij een scheepsramp voor de Griekse kust zijn minstens tien vluchtelingen omgekomen, onder wie vijf kinderen.

Minstens tien doden, waarvan vijf kinderen, bij scheepsramp voor Griekse kust

Vluchtelingen op Griekse eiland Lesbos © Reuters

Bij een scheepsramp voor de kust van het Griekse eiland Farmakonissi, in de Egeïsche Zee, zijn woensdagochtend minstens tien vluchtelingen omgekomen, onder wie vijf kinderen.

Dat meldt het persagentschap ANA. Dertien personen konden worden gered, twee anderen zijn nog vermist.

De scheepsramp gebeurde enkele uren na de verspreiding van een gezamenlijk persbericht van de VN en de Internationale Organisatie voor Migratie (OIM), waarin wordt gemeld dat er dit jaar al één miljoen vluchtelingen zijn binnengekomen in Europa.

Het overgrote deel van hen (meer dan 821.000) kwam Europa binnen via Griekenland; 816.000 van hen maakten de overtocht via de zee.

Dinsdag nog kwamen 11 vluchtelingen om op weg naar Griekenland, toen hun boot zonk voor de kust van Turkije. Al bijna 3.700 vluchtelingen, vooral mensen die op de vlucht sloegen uit conflictgebieden zoals Syrië, kwamen dit jaar om het leven of werden als vermist opgegeven op zee, aldus OIM.

Meer dan één miljoen vluchtelingen en migranten aangekomen

Dit jaar zijn al meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten aangekomen in Europa. Dat maakten internationale migratiewaakhonden dinsdag bekend.

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen 972.500 mensen aan via de Middellandse Zee, terwijl nog eens 34.000 over land vanuit Turkije naar Europa trokken.

"Een op de twee mensen die de Middellandse Zee dit jaar overstaken - 500.000 mensen - waren Syriërs die de oorlog in hun land ontvluchtten. Afghanen maakten 20 procent uit en Irakezen 7 procent", aldus UNHCR en IOM in een gezamenlijk persbericht.

De huidige instroom van migranten en vluchtelingen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië naar de Europese Unie is de grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar waren er ongeveer 220.000 aankomsten via de zee, zo blijkt nog uit UNHCR-cijfers. (Belga/SD)

Onze partners