Minstens een piloot gedood bij neerhalen Russische jet

24/11/15 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

Bij het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije is volgens Moskou minstens een van de beide piloten om het leven gekomen. Het lot van de tweede militair is onduidelijk.

Minstens een piloot gedood bij neerhalen Russische jet

© EPA

Een andere Russische soldaat zou bij de aanval van Syrische rebellen op een Russische helikopter om het leven zijn gekomen. Dat zei woordvoerder Sergej Rudski volgens het persagentschap Interfax.

Voor Rusland zijn het de eerste gesneuvelde militairen in Syrië sinds het begin van de luchtaanvallen in september ter ondersteuning van president Bashar al-Assad, een nauwe bondgenoot van Moskou.

Rudski verwijt Turkije ervan de piloten van de Suchoi Su-24 niet gewaarschuwd hebben dat ze gingen neergeschoten worden. Er zijn geen aanwizjingen over radio- of oogcontact. Het Russische toestel bevond zich op het ogenblik van het incident boven Syrisch grondgebied, aldus de luitenant-generaal.

Volgens Turkije was het Russische gevechtsvliegtuig zonder toelating de grens overgevlogen en was het herhaaldelijk gewaarschuwd.

Moskou zal de militaire contacten met Ankara voorlopig stopzetten, zei Rudski. Bovendien zullen de Russische eenheden, die aan de strijd in Syrië delnemen, met bijkomende afweerwapens uitgerust worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners