Minstens drie doden en miljoenen Filipijnen zonder stroom door tyfoon Hagupit

07/12/14 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

Tyfoon Hagupit heeft minstens drie dodelijke slachtoffers gemaakt op de Filippijnen, en heeft miljoen Filipijnen in het oosten en centrum van het land afgesneden van elektriciteit. In sommige gebieden doet de telefoon het ook niet meer.

Minstens drie doden en miljoenen Filipijnen zonder stroom door tyfoon Hagupit

© Belga

Dat hebben de Filippijnse autoriteiten meegedeeld.

Een 75-jarige vrouw verdronk in Catarman, in de buurt van de regio waar Hagupit voor het eerst aan land kwam. In Iloilo stierf een meisje aan hoge koorts in een evacuatiecentrum, terwijl nog een ander slachtoffer zou zijn omgekomen in de centraal gelegen provincie Cebu. Twee mensen raakten gewond toen ze onder een vallende boom terechtkwamen.

Hagupit kwam zaterdagavond aan land in de provincie Eastern Samar en omstreken. De meteorologische dienst zegt windsnelheden van 160 kilometer per uur te hebben gemeten. Windvlagen zouden zelfs snelheden tot 195 kilometer per uur bereiken.

De tyfoon zet nu koers naar eilandprovincie Masbate. Daar zal Hagupit zondag aan land gaan. Masbate ligt ongeveer 400 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Manilla.

Eerder moesten al 700.000 personen in de getroffen gebieden hun huis ontvluchten. Zij konden terecht in kerken, scholen en gymzalen. Honderden vlieg- en bootreizen moesten afgelast worden. Duizenden passagiers zijn gestrand.

Meteorologen zeggen dat Hagupit de komende dagen langzaam over de centrale provincies zal trekken. Woensdag zou de tyfoon de Filipijnen verlaten. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners