Minstens 25 doden bij vulkaanuitbarsting Indonesië

27/10/10 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

De uitbarsting van de vulkaan Merapi heeft al aan minstens 25 mensen het leven gekost. Dat meldden de Indonesische autoriteiten woensdag.

Minstens 25 doden bij vulkaanuitbarsting Indonesië

© Reuters

Maandag werden de 19.000 mensen die op de vruchtbare flanken van de vulkaan wonen, aangeraden om het gebied te verlaten. Reddingswerkers bevestigen dat 10.000 mensen werden geëvacueerd, maar dat vele anderen achterbleven om hun huizen en gewassen te beschermen tegen plunderaars. Onder hen moesten 25 het bekopen met de dood, tientallen anderen raakten verwond of zijn nog vermist.

Veel huizen en landbouwgronden zijn verbrand door de hete wolk die de vulkaan uitspuwde. Een dikke laag stof overdekt dichtbijgelegen gebieden, bladeren zijn van de bomen weggebrand. Verschillende vulkanologen schatten de kans op een grotere uitbarsting reëel.

Constante dreiging

De Merapi, of Berg Van Vuur, ligt op Java, het belangrijkste eiland van Indonesië. Het is de meest actieve vulkaan van het land. Vanwege de grote dreiging die de vulkaan oplevert voor bevolkte gebieden, wordt hij tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld gerekend.

Onze partners