Minstens 25 doden bij aanslag op moskee in Jemen

24/09/15 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:46

Bij een aanslag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn minstens 25 personen om het leven gekomen.

Minstens 25 doden bij aanslag op moskee in Jemen

Aanslag moskee in Sanaa, Jemen © Reuters

Minstens 25 personen zijn om het leven gekomen bij een aanslag in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Dat meldt het persbureau AFP. Volgens de veiligheidsdiensten zou het gaan om een zelfmoordaanslag.

De aanslag was gericht op de Balili-moskee, naast de politieacademie. De gelovigen, sjjitische Houthi-rebellen, hadden er verzameld voor het Offerfeestgebed dat plaatsvindt tijdens zonopkomst.

Ketters

De afgelopen maanden vonden er verschillende aanslagen op sjiitische gelovigen plaats. Die zijn vaak opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), die sjiieten als ketters beschouwt.

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een bloedige strijd tussen Houthi-rebellen en het soennitische regeringsleger. Deze laatste krijgt steun van een internationale coalitie geleid door het overwegend soennitische Saoedi-Arabië.

Humanitaire ramp

Een half jaar na zijn vlucht naar Saoedi-Arabië is president Abed Rabbo Mansur Hadi afgelopen week naar Jemen teruggekeerd. Volgens lokale journalisten en Jemenitische media arriveerde het staatshoofd in de havenstad Aden. In juli werden de Houthi-rebellen uit Aden verdreven. De stad zal voorlopig als hoofdstad fungeren, totdat de Houthi's uit Sanaa zijn verjaagd, klinkt het.

De Houthi's bezetten nog steeds grote delen van Jemen. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie van soennitische staten voert regelmatig luchtaanvallen uit op stellingen van de sjiitische rebellen. Het geweld leidt tot een humanitaire ramp in het straatarme land. Miljoenen inwoners hebben geen toegang tot drinkbaar water, voedselhulp en medische verzorging. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners