Minstens 16 soldaten gedood in Oost-Oekraïne

22/05/14 om 21:44 - Bijgewerkt om 21:44

Bij een aanval op een militair checkpoint in het oosten van Oekraïne zijn minstens 16 Oekraïense soldaten gedood. Het gaat om het grootste verlies voor de Oekraïense regeringstroepen sinds de lancering van het militair offensief in het oosten van het land.

Minstens 16 soldaten gedood in Oost-Oekraïne

© AFP

Zwaarbewapende militanten vielen in de vroege ochtend het checkpoint van Blagodatnoe nabij de stad Volnovakha aan, meldt Russia Today. Ze staken tanks gepantserde voertuigen in brand en openden het vuur op de soldaten. Bij de schietpartij werd een munitie-opslagplaats geraakt, met een zware explosie tot gevolg. Er vielen ook meer dan dertig gewonden.

Wie achter de aanval zit, is niet zeker. Op het internet zijn beelden gelekt van het incident:

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie kwam ook een soldaat om het leven bij een aanval tegen zijn konvooi in de regio van Loehansk.

BBC World News meldt dat de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad heeft gevraagd. Hij zegt bewijzen te hebben van Russische betrokkenheid bij de dodelijke gevechten.

Terugtrekken

Intussen lijkt Rusland troepen weg te halen uit de grensstreek met Oekraïne. Volgens Moskou zijn vier treinkonvooien met tanks en bewapening alsook soldaten weggehaald uit het gebied. Een en ander doet alvast de vrees voor een militaire interventie zoals in de Krim dalen.

Generaal Philip Breedlove, de commandant van de NAVO in Europa, is echter nog niet overtuigd van de door Moskou aangekondigde aftocht. 'We hebben bewegingen gezien, maar het is te vroeg om die beweging te karakteriseren', verklaarde hij bij een persconferentie van de NAVO in Brussel. Hij beklemtoonde dat nog steeds Russische soldaten aanwezig zijn in de buurt van de grens, en dat het om een 'grote troepenmacht' gaat.

Verkiezingen

Oekraïne houdt zondag presidentsverkiezingen, die als beslissend voor de toekomst van het land worden beschouwd. De vorige president Viktor Janoekovitsj werd in februari afgezet na maandenlange protesten.

De centrale regering in Kiev heeft echter toegegeven dat in grote delen van Donetsk en Loehansk, de door Russischtaligen overheerste regio's in het oosten van het land, geen stembusgang kan gehouden worden.

Lees meer over:

Onze partners