Minstens 16 doden op dag van de 'Liefde voor de Profeet'

21/09/12 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

In Pakistan is het moslimprotest tegen de anti-islamfilm op het internet uitgelopen op een dag vol geweld. Tijdens rellen vielen minstens 16 doden. De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen zendtijd gekocht op de Pakistaanse televisie om het filmpje te veroordelen.

Minstens 16 doden op dag van de 'Liefde voor de Profeet'

© Reuters

In Pakistan riep de overheid een vrije dag uit om de moslimprotesten tegen de anti-islamfilm te kanaliseren. In andere landen lopen de protesten al dagenlang uit op geweld. Pakistan organiseerde de 'Dag van de Liefde voor de Profeet.'

Peshawar

Ondanks de oproep tot vreedzaam protest, laaide het geweld hoog op in enkele steden. Daarbij vielen minstens 16 doden en honderden gewonden.

In Peshawar, een stad in het noordwesten van Pakistan staken manifestanten er twee bioscopen in brand waar volgens hen de antimoslimfilm vertoond werd.

Saillant detail is dat de bewuste film 'The Innocence of Muslims' nog nergens wordt vertoond. Op YouTube is enkel een soort promotiefilmpje te zien.

De manifestanten raakten slaags met de politie. Tijdens de rellen werd een medewerker van een tv-station doodgeschoten.

Barack Obama

De Verenigde Staten hebben intussen 54.000 euro betaald om een videoboodschap te mogen uitzenden op Pakistaanse televisiezenders. In het spotje nemen president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton afstand van de anti-islamfilm.

'Sinds de stichting van de Verenigde Staten zijn we een land geweest dat alle religies respecteert,' zegt Obama. 'We wijzen het denigreren van andermans religie af. Maar dit geweld valt niet goed te praten.'

Hillary Clinton voegt daar aan toe dat de Amerkaanse overheid geen uitstaans heeft met de film. 'Laat me duidelijk maken dat de Amerikaanse overheid absoluut niets te maken heeft met deze video. Wij verwerpen de inhoud en de boodschap.'

De boodschap van Obama en Clinton is vertaald in het Urdu, de meest gesproken taal in Pakistan. Het spotje is uitgezonden op zeven televisiezenders die samen 90 miljoen Pakistanen kunnen bereiken.

Pakistan heeft de Amerikaanse ambassadeur in Islamabad op het matje geroepen in verband met de omstreden film over de islam die een Amerikaanse producer heeft gemaakt. Ambassadeur Richard Hoagland is gevraagd maatregelen te nemen tegen de producer van de "heiligschennende" film en ermee te helpen voor zorgen dat de trailer van de videowebsite YouTube verdwijnt, zo heeft de Pakistaanse staatstelevisie omgeroepen.

Onze partners