Minstens 15 doden door winterstorm Jonas in VS

24/01/16 om 05:01 - Bijgewerkt om 08:27

Door de zware winterstorm die momenteel woedt in het oosten van de Verenigde Staten zijn al zeker vijftien doden gevallen. Dat hebben officiële bronnen gemeld.

Minstens 15 doden door winterstorm Jonas in VS

Winterstorm Jonas in Washington, VS © Reuters

De burgemeester van New York Bill de Blasio liet weten dat drie mensen omgekomen zijn toen ze sneeuw aan het ruimen waren. De autoriteiten van North Carolina maakten melding van zes doden, in Virginia en Kentucky kwamen telkens twee mensen om en in Arkansas en Maryland tot slot, viel één dode.

"Dit moet iedereen eraan herinneren om voorzichtig te zijn, zeker de mensen die gezondheidsproblemen hebben", aldus de Blasio aan nieuwszender CNN. "Snowzilla" heeft voor enorme hoeveelheden sneeuw gezorgd op zaterdag: in de hoofdstad Washington was er zaterdagavond 56 centimeter sneeuw gevallen, in Central Park in New York lag er zelfs 64 centimeter sneeuw, een absoluut record. In delen van West Virginia was het sneeuwtapijt zelfs tot een meter dik.

Geen stroom

Ondertussen zitten nog steeds 220.000 gezinnen zonder stroom. De autoriteiten hebben de mensen opgeroepen om thuis te blijven, en de rekken in de winkels zijn leeg aan het geraken omdat iedereen voorraden wil inslaan. Op zaterdag alleen al werden meer dan 5.000 vluchten afgelast en het openbaar vervoer in verschillende steden is volledig stilgelegd.

In Kentucky hebben duizenden automobilisten tot 20 uur lang stilgestaan op een autosnelweg. Volgens CNN wonen tot 85 miljoen mensen in de staten die getroffen worden door de storm. Meer dan 2.200 soldaten van de National Guard werden ingezet om de lokale autoriteiten bij te staan. (Belga)

Onze partners